вівторок, 1 грудня 2020 р.

Людської пам’яті мости…

 

    Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок там вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 р.р., який став найжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знає, скільки безневинних людей зійшло в могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених.

Ця спланована проти українського селянства акція мала ліквідувати основу української нації і національного відродження, зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. Головною причиною голодомору була цілеспрямована злочинна політика більшовицького керівництва. Адже харчів у ці роки не бракувало. Проте держава конфісковувала у селян більшу їх частину, ігноруючи заклики і попередження українських представників з міст. Це прирекло мільйони людей на смерть від голоду, який неможливо назвати інакше, ніж штучний.

    До цієї трагічної дати по всій Україні проходять меморіальні заходи. Наша школа теж не лишилась осторонь і приєдналась до вшанування пам’яті тих, хто загинув через голод. З метою вшанування пам’яті жертв голодомору та виховання у здобувачів освіти  ціннісного ставлення до держави, поваги до її історичного минулого та збереження державних традицій в нашому освітньому закладі було проведено інформаційно-просвітницькі заходи. У шкільній бібліотеці організована виставка фотоматеріалів та публіцистичної літератури «І пам’яті свіча не згасне…», яку відвідали здобувачі освіти школи. В класах пройшла година пам’яті і скорботи «Голодомор – біль душі і пам’ять серця». Діти читали вірші, спогади очевидців тієї страшної трагедії, переглянули відеоролики Українського інституту національної пам’яті «Історія гідності. Голодомори» та «Де б ти не був – вшануй померлих від голоду!». Ця виховна година запам’яталась усім завдяки емоціям суму, жалю і співпереживання, які відчувалися у кожному слові і русі її учасників.

   Учителями школи було проведено історичні уроки Пам’яті. Документальні фільми, факти, твори українських письменників та поетів вплелися у канву уроків-реквіємів «Хронометр незабутнього», торкнулися душі кожного. Здобувачі освіти та педагоги школи вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто став жертвою Голодоморів в Україні, вшанували і тих, хто за окраєць хліба не доносив на брата, не відривав окраєць хліба від голодних дитячих ротів, не торгував святинею… Мовчазним висновком, що ятрив душі і пломенів у очах учасників історичних уроків яскріло: «Хай не повторяться ніколи жахіття Голодоморів!». Також уасники заходу наголосили на тому, що хліб потрібно шанувати, адже колоски пшениці вважаються символом життя і перемоги над голодом. Члени шкільного парламенту дітей разом із педагогом-організатором створили інформаційний стенд-композицію «Людської памяті мости…» Того ж дня здобувачі освіти  школи долучились до акції «Незабудки пам’яті». Діти робили маленькі квіти незабудки, які прикріплювали власноруч до «Панно памяті» – території України. Синьо - жовта квітка нагадує нам і нашим дітям, що ми не маємо права забути мільйонів жертв Голодомору,  жертв, які загинули на територіїї України  1932 – 1933 років штучно створеною голодною смертю. Події тих років назавжди залишаться темною плямою історії нашої держави. Вони ніколи не зможуть канути в небуття, адже за масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. Саме тому уся країна вшановує пам’ять жертв голодомору та політичних репресій, життя яких були забрані «не тому що вони були селянами, а тому що вони були УКРАЇНЦЯМИ!»w



























Немає коментарів:

Дописати коментар