середа, 2 червня 2021 р.

Я по світу йду у вишиванці!

 


Я вишию сорочку кольорову

Й по білім світі гордо в ній піду.

У ній зустріну пору світанкову

І щастя світле я у ній знайду…

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому.

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. День вишиванки — це не лише свято національної свідомості, патріотизму, а й краси та дружби. Свято національного костюму спрямоване на те, щоб зберегти історичну цінність української традиції створення і носіння вишиванок. День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, а також об’єднати українців. Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів.

Щороку цього дня вся Україна, а також кожен куточок планети, де живуть українці, перетворювались на фантастичну красу. Щороку учні та вчителі нашої школи яскраво відзначають День вишиванки парадом всієї школи. Цьогоріч ми запустили свій челендж «Я по світу йду у вишиванці!», який підхопили здобувачі освіти всіх класів. Наша учні приєднались до цього свята присвяченого українській культурі і традиціям. Школа замайоріла від розмаїття вишиванок, різних кольорів, візерунків, форматів. В акції взяли участь не лише діти, а й усі вчителі та персонал школи. Протягом дня було проведено безліч виховних заходів даної тематики. Учні початкової школи читали вірші про вишиванки, українські традиції, виконували творчі роботи з українською символікою. І як результат, окрім вираження своєї національної та громадянської позиції – позитивні емоції, піднесений настрій, відчуття гордості за приналежність до українського народу.

День Вишиванки завжди був яскравим, життєдайним та улюбленим святом мільйонів українців. Згадаймо наших захисників, які одягають вишиті сорочки і вірять, що вони захистять від куль. Згадаймо себе і той піднесений внутрішній стан, коли йдеш вулицею, і тобі посміхаються незнайомі люди лишень тому, що вони теж у вишитих сорочках.

Сподіваємося, і цього року разом з вами ми зможемо зберегти красиву традицію, відповідальну місію великим українством одягати вишиті сорочки в знак єдності та підтримки одне одного.












Немає коментарів:

Дописати коментар