четвер, 8 грудня 2016 р.

«Допоки пам’ять в серці на згасає…»


    Пам`ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючи сторінки, де смертельним шрифтом викарбовано слова: голод, голодомор.
   Трагічна пам`ять про голодомор – то як чорний, незглибимий колодязь, у який, можливо, і не хотілося б заглядати, бо ж побачимо себе далеко не такими, якими б хотіли побачити.


     Але мусимо подивитись в цей колодязь чесно, нічого не приховувати, аби очистити власні душі від скверні, самовисповідатись і покаятись аби не повторилося найстрашніше за всю історію України штучне, насильницьке винищення людей. Життя людське — найсокровенніший дар Божий, і кожне — дорожче над усі цінності земні й небесні, і кожне має зберегтися в пам'яті поколінь і нинішніх, і грядущих, бо ми люди. Ніколи не пізно... Покаятися і стати на шлях істини і любові, бо голоси мучеників із тридцять третього, що померли насильницькою жахливою смертю, волають до наших сердець і розуму, щоб сказати пекуче слово правди. Тому ми сьогодні згадуємо цю трагічну сторінку історії українського народу та даємо обіцянку передати знане прийдешнім, щоб світла пам'ять спокутувала несправедливе замовчування минулого.
        З метою вшанування пам’яті  жертв голодомору, поглиблення знань учнів про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, виховання поваги до історичного минулого свого народу в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1»  було проведено ряд заходів:
1. Уроки пам’яті, уроки - реквієми:
- «Пам’ятні 1932-1933 роки», 3 клас, класний керівник Тимко А.А.;
- «Голодомор 1932-1933», 4 клас, класний керівник Козир К.П.;
- «Немов прокляття ожива: рік тридцять третій…Голод…Голод…», 7-А  клас, класний керівник  Микитчук О.О.;
- «Трагедія українського народу» з переглядом презентації «Голодомор. 83 роки з часу трагедії», 6 клас, класний керівник Андрущенко В.І.;
- «Допоки пам’ять в серці не згасає…», 9-11 класи, підготували класний керівник 10 класу Береза М.В. та педагог-організатор Носенко Н.К..

2. Уроки-роздуми:
- «Вшанування пам’яті жертв голодомору», 2 клас, класний керівник Ковтун Т.В.;
- «Найбільше горе материнське…», 7-Б клас, класний керівник Майданник О.П.;

3. Година спілкування «Голодний рік, голодний вік», 5 клас, класний керівник Железковська О.Ю.

4. Учні 8 класу разом із класним керівником Баглюк С.М. та педагогом-організатором Носенко Н.К. підготували та провели загальношкільну лінійку-реквієм  «Запалимо свічки».

5. Члени шкільного парламенту дітей підготували стіннівку.

   Мільйони ні в чому невинних жертв, яких вже ніколи не повернеш, – це є наша пам’ять і водночас, застереження майбутнім поколінням всього людства. Ми мусимо пам’ятати про кожного, кого тогочасний режим змусив страждати і гинути страшною смертю, не дав розквітнути новим паросткам життя, аби цей гіркий досвід минулого ніколи не повторився. Озиратися у минуле треба кожному. Людина не живе в одному часі, а у трьох часових вимірах: у минулому, сьогоденні та майбутньому. Дорога у майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, бо історія повторюється. І коли люди не зроблять сьогодні висновків, то вони будуть ходити по колу. Отож, озиратися треба, щоб поплакати, бо це каяття. А головне – щоб зрозуміти.
Ми віримо, знаємо, впевнені – допоки є пам’ять, любов до життя, повага до ближнього, слова Симоненка будуть пророчими :
НАРОД МІЙ Є,
НАРОД МІЙ ЗАВЖДИ БУДЕ,
НІХТО НЕ ПЕРЕКРЕСЛИТЬ МІЙ НАРОД












                                           

                              

                             

      

Немає коментарів:

Дописати коментар