неділю, 27 серпня 2017 р.

Чорнобиль…Трагедiя… Пам’ять…


    Минає 31 рiк вiд трагічного квiтня 1986 року. 31 рiк вiддiляє нас вiд того дня, коли сталася одна iз найстрашніших техногенних катастроф у iсторiї людства. Чорнобиль…  Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це – пам’ять, це наш нестерпний біль.
    Серед природних і техногенних катастроф, які сталися упродовж історії людства, Чорнобильська  займає особливе місце. Вона засвідчує всемогутність і безсилля людини.
  
    Масштаби цієї події набули характеру велетенської екологічної катастрофи. Збитки від катастрофи не піддаються обліку, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров’ю людей, втрати від радіоактивного забруднення довкілля, орних земель, джерел водопостачання, рідних домівок.  Смертоносна пляма в Україні накрила 2218 селищ та міст із населенням приблизно 2,4 млн. людей. Загальна площа радіаційного забруднення в нашій державі склала понад 54 тис. кв. км у 12 областях. На карті України з’явилась  30-кілометрова «зона відчуження». Для гасіння пожежі було задіяно близько 240 тис. ліквідаторів.  Всі вони отримали високі дози радіації.  Більше 115 тис. людей були евакуйовані з 30-кілометрової зони навколо Чорнобильської ЧАЕС.         
      26 квітня – День національної жалоби. Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам’ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров’я та життя.
      Чорнобиль – це вже історія України, тому дітей треба навчати вболівати за минуле своєї держави, сприймати її такою, яка вона є, до того ж формувати загально розвинену людину, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу;  розвивати в учнів потребу будувати, створювати, відроджувати заради України;  виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя – як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави; виховувати почуття поваги і пам’яті до трагічних сторінок України.
    Тому в нашій школі до цієї трагічної дати було проведено цілий ряд заходів:
- уроки-реквієми «Дзвони Чорнобиля» ;
- хвилини інформаційного простору «Чорна дата України», «Мужність та біль Чорнобиля»;
- виховні години, уроки пам’яті  «Чорнобиль: подвиг і трагедія» , «Ми пам’ятаємо, ми не допустимо, ми захистимо», «Чорнобиль не має минулого часу», «Героїзм та мужність ліквідаторів ЧАЕС»;
- бесіди «Атом може бути різний»;
- відеолекторій «Вони бачили смерть в обличчя», «Чорнобильська трагедія».   
Учні  разом  з  класними  керівниками  думками  полинули  у  страшні  квітневі  
дні  вісімдесят  шостого. Школярі мали можливість не тільки відновити в пам’яті трагічні сторінки Чорнобильської трагедії, а й почути прізвища її ліквідаторів.
   Для учнів 7-11 класів було проведено урок памяті «Чорнобиль… Трагедія…Память…» (педагог-організатор Носенко Н.К., класний керівник 7-Б класу Майданник О.П.). Ведучі, учасники заходу згадали події 26 квітня 1986 року, ознайомились з історією  трагедії, яка трапилась на  Чорнобильській атомній станції, переглянули відеоролики про перші хвилини після трагедії, про ліквідаторів аварії, хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто ціною власного здоров’я і життя зупинив смертельну пожежу, хто згорів у реакторі, хто помер  від  великої дози  опромінення, рятуючи світ  від  радіаційної чуми. З хвилюванням присутні слухали поетичні рядки, пісні про трагедію і біль Чорнобиля. На завершення заходу усі присутні виконали цікаву вправу: кожен учасник зміг залишити свій відбиток на зображенні Землі і продемонструвати, що він робить або буде робити для того, щоб зберегти оточуючий світ, зробити нашу планету кращою, безпечнішою, щоб не повторити таких трагедій, як Чорнобильська.
        Також 26 квітня 2017 року у школі  було проведено Вахту пам’яті, створено виставку фотографій та дитячих малюнків, у якій висвітлено весь трагізм Чорнобильської катастрофи.    
      Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Тож не треба повторювати помилок. Давайте берегти оточуючий світ! Нашій планеті вистачить одного Чорнобиля.












Немає коментарів:

Дописати коментар