вівторок, 20 березня 2018 р.

«Що повинні всі знати, щоб природі шкоди не завдати! » (рекомендації для батьків з екологічного виховання)



"Любов до природи слід виховувати з раннього дитинства.
Дітей, що не вміють ще ходити, треба частіше виносити на свіже повітря,
щоб вони могли бачити рідне небо, дерева, квіти, різних тварин.
Все це залишається в дитячій душі, осяяне почуттям радості,
і покладе основи любові до рідної природи." Григорій Ващенко
Людина та природа - поняття взаємопов'язані та взаємозалежні, адже людство існуватиме доти, доки існуватиме природне середовище.

     В.Сухомлинський писав із цього приводу: «Поняття «природа» - єдине ціле. У цьому своя гармонія та постійність, взаємозв'язки та залежності; вона - джерело буття й суть буття, вона єдина й нерозривна з людиною. Кожний з нас - природа, що стала людиною. Людина доти могутня й непереможна, доки вірна законам природи - пізнаним і непізнаним, не нею встановленим... Активно впливати на природу, але залишатись її сином, бути вінцем її творіння та володарем її сил, по-синівському бережливо ставитись до неї - ось яку позицію нам треба займати у процесі взаємодії з природою...».
     На жаль, сьогодні для дитини довкілля досить часто обмежується телевізором, відеомагнітофоном, ігровими приставками, комп’ютером, телефоном. Що ж, це відповідає сучасності, але чомусь пригадуються слова художника Миколи Реріха: «Вмикаючи телевізор, ми вимикаємо свідомість». І справді, світ електронної техніки загрожує витіснити з поля зору дитини світ живої природи. Ця проблема найактуальніша для мегаполісів.
      У великому місті жива природа наче відступає на другий план. Землю вкриває асфальт і бетон, дерева та кущі губляться поміж будинками, нічних зірок на небі майже не видно через електричні вогні... та й вічно заклопотані дорослі не завжди вміють зацікавити дітей об'єктами та явищами живої природи, бо вони не такі динамічні, як технічний прогрес. Отож, дорослим теж треба вчитися бачити природу.
     Як відомо, мислення актуалізується, якщо поставлена мета. Якщо батьки прагнуть навчити дитину бачити красу, розуміти її, вони повинні скерувати доньку чи сина на це щодня. Звичайно, не нав'язливо, а у формі гри. Наприклад, йдучи з дитячого садка, запропонуйте малому знайте найвище, найнижче, найстрункіше або найпишніше дерево. Наступного разу - найяскравіше або найпривабливіше. Розглядаючи рослини, порівнюйте форми, кольори квітів і листя, запропонуйте таку гру : спершу назвіть ви три ознаки дерева (куща, квітки), а дитина буде вгадувати назву. Потім загадуватиме вона вам.
    Об'єкти та явища неживої природи, рослинний і тваринний світ дають нам можливість розвивати як розум, так і почуття дітей - подив, зацікавленість, захват.
      Це кроки до розвитку пізнавальної активності. Використовуйте для цього будь-яку нагоду. Наприклад, молодші школярі, як правило, знають, що кожна рослина розвивається з насіння, має корінь, стебло, листя, в більшості своїй - квіти та плід. Розрізаючи гарбуз, огірок чи грушу, зверніть увагу дитини. Що у них всередині, як у хатинці, міститься насіння. У гарбуза, дині все насіння в одній хатинці разом. А ось груша, яблуко мають менше насінинок. У кожної - своя комірчина. У сливи, персика - тільки одна велика кісточка. А у буряка та моркви? Звісно, дитина поцікавиться : а справді, де? Ось і тема для нової розмови.
   Простір для фантазії не обмежений. Причому не обов'язково мандрувати за місто. Можна звернути увагу дитини і на підвіконня у квартирі. Запропонуйте їй розглянути листя квітів через збільшуване скло. Дозвольте, при нагоді, роздивитися у мікроскоп краплину води, помилуватися Місяцем у бінокль. Обговоріть з дитиною, що вона побачила, разом пошукайте відповіді на запитання у книжках. Візьміть олівці, фарби...
      Ось, наприклад, як у процесі малювання можна пояснити, чому листя міняє колір восени. Візьміть кілька аркушів білого паперу та акварельні фарби : зелену, жовту, червону. На прогулянці зверніть увагу малого на те, що раніше всі листочки були однакові - зелені, а тепер стали жовті. Червоні. Вдома запропонуйте намалювати контури трьох листочків : берези, клена, дуба. Трохи змочіть папір водою і пензликом нанесіть на малюнок з листком берези кілька цяточок жовтої фарби. На другий - з листком клена нанесіть трішки жовтої та червоної фарби, на третій - з дубовим листком нанесіть лише червоної. Фарба, розтікаючись по зображенню, утворить колір кожного з листочків. Березовий листочок стане жовтим, кленовий - жовтогарячим, а дубовий - червоним. Тепер можна пояснити дитині, що в кожному з живих листочків наявні зернятка-барвники різного кольору. Але найбільше серед них зеленого - хлорофілу. Зелені зернятка утворюються під впливом сонця та тепла, тому влітку їх дуже багато, і вони не дають нам змоги побачити інші - жовті або червоні. Запропонуйте дитині взяти пензлик і багато зеленої фарби та зафарбувати кожен з намальованих листочків. Густо покладена фарба перекриває всі інші кольори. Поставте запитання: чому всі листочки стали однаковими? Куди поділися інші фарби? Дитина дійде висновку, що нікуди вони не поділися. І жовта, і червона фарби є в малюнку, але їх не видно через зелену. Розкажіть, що восени, коли кількість сонячного тепла зменшується, зелені зернятка хлорофілу руйнуються. Стають видимими інші кольори - жовтий, червоний або жовтогарячий.
      Природа, либонь, дає найбагатший матеріал для розвитку мислення і мови дитини. Жодний технічний винахід не замінить його. Тож батькам про це варто не забувати.
Залучення батьків до формування в молодших школярів
природничих знань
    Аби навчити дитину любити й оберігати природу, необхідна тісна співпраця між педагогами й батьками, адже діти завжди беруть приклад із дорослих, насамперед - зі своїх батьків. Гідним прикладом для дитини є батьки, які:
-         усвідомлено позитивно ставляться до всього, що існує в природі;
-         уміють пояснити дитині, чому важливо оберігати природу і як це робити;
-         піклуються про природні об'єкти.
 Батьки з допомогою педагогів мають разом із дитиною стати справжніми друзями природі, подавати дітям позитивний, цілеспрямований і дієвий приклад природодоцільної поведінки, допомогти дитині побачити красу природи — навчити її спілкуватися з рослинами, тваринами, комахами, милуватися гарними краєвидами, насолоджуватися тишею в лісі.
Цікавими для батьків є такі  форми роботи, зокрема:
-         спільні акції - «Наш квітник грайливий», «Допоможемо пташкам узимку», «У куточку природи - нові мешканці» тощо;
-         конкурси творчих виробів із природних матеріалів;
-         конкурс малюнка «Малюю разом з мамою»;
-         домашні завдання на кшталт «Складіть казку або оповідку на природничу тематику»;
-         інформування «Батьківське віконечко», де доцільно помістити  пам'ятки для батьків,  підготувати цікаву й корисну інформацію на природничу тематику, поради;
-         обмін досвідом між батьками щодо поповнення та закріплення в домашніх умовах знань, умінь і навичок дітей;
-         анкетування батьків «Природа і ми».
 Школярі  мають навчитися дивитися на світ природи добрими очима. Коли дитина із самого дитинства усвідомить важливість природи в житті кожної людини, зрозуміє це розумом і серцем, - вона стане справжньою Людиною.
Поради, пам'ятки, рекомендації по екологічному вихованню
ЗАКОНИ ОХОРОНИ ПРИРОДИ
Запам'ятайте і завжди виконуйте їх !
     Закон співучого соловейка - оспівуємо красу рідної землі, як соловейко.
     Червоної калини - прикрашаймо землю добрими справами, як калина гай.
     Дбайливої білочки - беремо від природи те, що необхідне, дбаючи про відновлення скарбів.
     Мудрої сови - спостерігаємо, навчаємось, діємо і несемо відповідальність за вчинки.
     Золотого соняшника - кожна істота, що живе на Землі, є також незамінна і має право на сонце, повітря і воду.
     Доброго дельфіна - приходимо на допомогу кожному, хто її потребує, як дельфін у морі.
     Наполегливого дятлика - будемо наполегливі й невтомні, як дятлики, тоді побачимо свою землю квітучою і здоровою.
     Священної індійської корови - поступитися місцем тваринам і рослинам, без потреби не будемо їх брати до рук.
     Вічнозеленого барвінка - як вічнозелене листя барвінка, завжди пам'ятайте про велич законів природи над законами людськими.
ДОБРІ ПОРАДИ
        Вчіться розуміти природу, станьте її другом та захисником.
        Радійте красі природи, не зашкодьте їй своїм недбалим ставленням.
        На лоні природи поводьтеся тихо і непомітно : дивіться, слухайте, не галасуйте.
        Користуйтеся будь-якою нагодою, щоб зробити для природи що-небудь корисне.
        Будьте другом усіх живих істот; не мордуйте і не вбивайте тварин.
        Охороняйте чистоту води, турбуйтеся про криниці та джерела.
        Стежте за чистотою природного середовища і не залишайте після себе слідів перебування у ньому.
        Допомагайте тим, хто турбується про природу, захищайте її від шкідників та несвідомих туристів.
                                         Пам'ятка для батьків
Природа - не лише джерело здоров'я і радості. Вона - найбільший друг, неоціненне багатство.
Навчіться бачити красу природи і розкривайте її дітям.
Візьміть за правило: жодного дня без милування природними явищами.
Якомога більше бувайте на лоні природи.
Любіть своє природне довкілля, бережіть його.
Нехай ваша рука ніколи не підніметься, щоб знищити красу.
Хай милосердним буде ваше серце до братів менших.
Будьте добрим прикладом для дітей. Навчившись милуватися, любити і берегти природне довкілля, ваша дитина буде милосердною, доброю, співчутливою до всіх і до всього.
Вивчіть з дітьми прислів'я, приказки
        Природа одному - мати, другому - мачуха.
        Заступи природу дверима, то вона тобі вікном ввійде.
        Від природи бери те, що вона дає, та й за те дякуй.
        З природою живи у дружбі, то й буде вона тобі у службі.
        До природи не неси шкоди.
        Доглядай землю плідну, як матір рідну.
        До землі з ласкою - будеш з паскою.
        Зруйнував гніздо пташине - не буде в тебе ні дітей, ні родини.
        Зіпсував воду - не буде честі твоєму роду.
 "Охорона природи повинна стати моральною категорією і користуватися пріорітетом за будь-яких політичних ситуацій та компромісів"  М.Амосов
1.      Кожний зелений листочок, кожна травинка виділяє кисень. Ним ми дихаємо. Без нього немає життя. Не топчи, не зривай рослину.
2.      Найкраща квітка та, яку квітує там, де зросла. Не губи її.
3.      Гриби, отруйні для людини, для лісових мешканців ліки і харч. Чим більше в лісі різних грибів, тим він затишніший. В ньому краще ростуть дерева. Не знищуй отруйних грибів.
4.      Не галасуй у весняному лісі. Не включай надто голосно музику. Ти злякаєш пташку, вона злетить з гнізда. Яєчка захолонуть і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухай голос лісу.
5.      Не лови барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казкові літаючі квіти. Вони нікому не завдають шкоди. Не завдавай шкоди і ти їм.
6.      Найчистіша і найсмачніша вода - джерельна. Подивись, як над джерелом схиляються квіти, кущі, дерева. Вони оберігають його від посухи, від пилових бур. Не скаламути і ти її джерело.
7.      Ти хочеш принести додому лісові квіти? Зривай їх перед тим, як ітимеш додому і пам'ятай : скромний невеличкий букет ознака гарного смаку, свідомості людини, бережливості, доброти. А про що свідчить оберемок лісових квітів?
8.      Щоб згубити молоде дерево - потрібні хвилини, а виростити - роки. Не ламай черемхи, не каліч інших квітучих дерев та кущів.
9.      Рана на рослині - рана на живому. Не зашкодь корі дерева.
10.    Ніщо так згубно не впливає на все живе, як вогонь. Байдужість, що призвела до пожежі - злочин перед природою і перед людьми. Простеж, щоб у лісі не залишилось навіть іскри від багаття.
11.    Покинута консервна банка, скло, можуть поранити лісового звіра. Нагріте сонцем скло може стати причиною пожежі. Не залишай після себе сміття в лісі. Нехай твоє місце відпочинку буде чистим. Рештки їжі лиши для пташок на сухих стручках, для звірів - на пеньку. Для комах - на землі.
                                              Пам'ятка для батьків
                                      "Любіть і бережіть природу!"
Аби Ваша дитина зростала справжнім захисником природи, Ви маєте бути для неї гідним прикладом. Для цього завжди пам'ятайте й дотримуйтеся низки важливих, наведених нижче, правил.
Природа - найцінніший скарб, бережіть його.
Природа - наше життя і здоров'я, турбуйтеся про неї.
Ніколи не руйнуйте того, що створила природа.
Учіться самі й учіть свою дитину бути природі другом.
Не забувайте віддячувати природі добром, в Навчіться чути і розуміти голос природи.
Пояснюйте дитині значення природи в житті людини.
Не будьте байдужими, коли природа потребує вашої допомоги.
Завжди будьте прикладом для своєї дитини.
                                                 Пам'ятка для батьків
● Виховуйте у дитини любов до природи.
● Будьте гарним прикладом для своєї дитини стосовно довкілля.
● Учіть дитину розумно взаємодіяти з природою: екологічно грамотно і безпечно для її власного здоров'я.
● Формуйте у дитини громадянську позицію, відповідальність за долю нашого спільного дому — планети Земля.
● Читайте та обговорюйте з дитиною книги з метою пізнання екології.
● Учіть дитину правильно оцінювати свої вчинки стосовно спілкування з природою.
● Звертайте увагу дитини на проблему охорони навколишнього середовища.
● Заохочуйте дитину частіше бувати на природі.
● Учіть дитину бачити, чути і розуміти природу.
● Навчайте дитину вносити посильний вклад у справу збереження природи та примноження її багатств.
Пам'ятка «Що повинні всі знати, щоб природі шкоди не завдати!»
·         Не кидайте сміття де завгодно! Сміття — це не тільки неохайний вигляд, а й джерело різної інфекції.
·         Не купуйте товарів з великою кількістю одноразових упаковок, користуйтеся упаковкою, що можна використати повторно.
·         Не купуйте речі, що викинете найближчим часом.
·         Віддайте іграшки, одежу, якими вже не користуєтеся, адже комусь вони потрібні.
·         Робіть компост із зеленої маси та харчових решток — це чудове органічне добриво.
·         У никайте надмірного вживання паперу. Пишіть на обох сторінках аркуша паперу, не викидайте списаних паперів, старих газет, журналів — здавайте їх у макулатуру.
·        Замініть лампочку. Якщо кожна сім’я в країні замінить одну звичайну лампочку на енергозберігаючу, то це призведе до зниження рівня забруднення навколишнього середовища аналогічно видаленню з доріг мільйона автомобілів.
·        Віддайте скло на переробку. При переробці скла рівень забруднення повітря зменшується на 20%, а рівень забруднення води - на 50%. А от неперероблене скло може розкладатися мільйони років.
·        Чистіть зуби із закритим краном! Так ви можете заощадити до 19 літрів води на день! Теж саме стосується і миття посуду.
·        Посадіть дерево! Це корисно як для повітря, так і для землі. Це можна зробити традицією родини, наприклад, садити по одному дереву для кожного члена родини раз на рік.
·        Вирощуйте кімнатні рослини. Вони не тільки прикрасять кімнату, але й сприятимуть очищенню повітря і збільшенню кисню в будинку.
·        Ідіть у магазин зі своїм пакетом. Розумно не купувати нові пакети щоразу, а взяти з собою свої. Навіть один невикинутий пакет вже допоможе довкіллю. Як відомо, поліетиленові пакети сьогодні є одним із основних забруднювачів наших міст.
·        Ходіть пішки. Замість звички їздити на автомобілі, хоч один раз сходіть кудись пішки. Крім того, що ви зміните обстановку, ви ще й прибавите здоров’я.
·        Купуйте своїй дитині книги та іграшки з «зеленої тематики». Купуючи книжку чи іграшку для своєї дитини, пошукайте таку, яка буде нести природозбережуючий зміст. Це будуть книги з повчальними історіями про турботу про тварин, про рослини, з розповідями на теми природи.
·        Зробіть турботу про природу стилем свого життя. Діти беруть приклад зі своїх батьків. Розкажіть і покажіть власним прикладом, що ви робите для збереження природи.
Пам'ятайте!
Одна тонна переробленого паперу зберігає 18 дерев, 4 000 квт електроенергії, 25 кубометрів води, а в повітря не потрапляє 30 кг шкідливих речовин.
Викинутий папірець тліє, розпадається за два роки, консервна бляшанка — не менше, ніж за 70 років, поліетиленовий пакет — кілька сотень років.
Не залишайте у лісі битого скла, адже воно здатне сонячного дня відіграти роль лінзи і спричинити лісову пожежу.
Як привчити дитину берегти навколишнє середовище?
Гуляючи в парку, візьміть за правило спостерігати за всім, що відбувається навколо. Це дійсно може захопити. Наприклад, навесні можна спробувати зібрати якомога більше відтінків листя, адже цю пору року може так щедро піднести нам всі свої кольори: від салатового і темно-зеленого до жовтого, оранжевого і навіть бордового. Природно, зібрані жолуді, каштани, травичка можуть стати основою творчих виробів.
Збираючи і пробуючи фрукти влітку на городі, дитина відчує всю цінність такого цікавого процесу. Можна дати їм посадити і виростити маленьку грядку будь-яких овочів або квітів і це створить основу для розуміння, що все живе має потребу в підтримці і догляді. Так, наступного разу в парку, дитина вже не захоче зірвати квітку просто для того, щоб її понюхати.
Прекрасно, якщо влітку вдасться повести маленького Пізнайка в похід, де можна навчити де і як безпечно розводити багаття, щоб не пошкодити землю і не влаштувати пожежу, як збирати після себе сміття, цінувати кожне дерево, так як саме в його тіні можна сховатися у спекотний день. Саме таким чином малюк відчує єднання із природою, оцінить її красу і вже в дорослому житті не буде залишати після себе упаковки або консервні банки.
А скільки цікавого можна дізнатися, спостерігаючи за зірками й іншими небесними світилами... Такі моменти не тільки дадуть можливість навчитися новому і помітити унікальні явища, але і зблизитися всій родині. Гармонія у відносинах створює ідеальне підґрунтя для того, щоб дитина відкривала себе до всього нового.
Маленькі діти пізнають світ граючи. Можна влаштувати дні досліди, експерименти, екскурсії до музеїв, де можна придумати завдання «Знайди і покажи» або тихими вечорами читати пізнавальні казки, де зображена краса природи і нашого краю. Однією із таких «зелених» книжок є повість «Вуйко Йой і Лишиня» Галини Малик.
Найкращий шлях навчити  дитину берегти природу – це гра.
Дидактична гра «Як врятувати ліс»
Завдання: уточнити і поглибити знання про значення лісу у житті людини; формувати уявлення про шкоду, що завдається лісовим насадженням на сьогоднішній день та можливі заходи, що допоможуть вберегти ліс для майбутніх поколінь; розвивати мислення, спостережливість; вчити висловлювати свою думку та пояснювати її; виховувати екологічну свідомість, відповідальність за власне здоров’я.
Матеріал: екомобіль, ігрове поле, на якому зображені різні вчинки людей, щодо лісових багатств, «смайлики»  і «похмурики».
Хід гри:
Дорослий розповідає, що сьогодні знищується дуже багато лісів, в результаті забруднюється повітря, тварини втрачають свою домівку, гинуть рослини. Ліси потребують нашої допомоги.
Екомобіль містить завдання, що навчать правильно використовувати лісові багатства.
Дітям пропонується обрати правильні і шкідливі дії, що зображені на ігровому полі. Якщо дитина вважає даний вчинок правильним, прикріплює біля нього «смайлик», якщо ні – «похмурик».
Ускладнення:  дитина обирає певний вчинок і пояснює чому він шкідливий або чому правильний.
 Дидактична гра «Сортуємо сміття»
Завдання: навчати сортувати домашнє сміття, поглибити знання щодо термінів розпаду різних видів сміття; уточнити і розширити знання про шкідливий вплив батарейок та ламп для економії світла на природне довкілля і людину взагалі після потрапляння їх до сміттєвого баку; про небезпеку сміттєзвалищ; виховувати екологічну свідомість, відповідальність за власне здоров’я.
Матеріал: екомобіль, промарковані сміттєві баки, картки із зображенням різного роду сміття.
Хід гри:
Дорослий  повідомляє, що на планеті Земля дуже багато сміття. Тому важко дихати, часто хворіють люди, гинуть тварини і рослини. Різні види відходів по різному розкладаються, а деякі взагалі не розкладаються ніколи.
Інформація для дітей: металеві бляшанки розкладаються через 80 років, скляні пляшки – через 500 років, пластикові пляшки, потрапляючи у ґрунт, можуть залишатись і виділяти шкідливі речовини аж 700 років, а пінопласт взагалі ніколи не розкладається.
Але якщо навчитися правильно його сортувати, то можна допомогти лісам (в результаті здачі макулатури буде вирубуватися менше дерев), повітрю ( якщо не спалювати сміття), землі ( якщо використані батарейки здавати у спеціальні пункти прийому не будуть забруднюватися ґрунти).
Екомобіль привозить спеціальні сміттєві баки. У кожного з них є символ, що вказує на те, яке саме сміття повинно потрапити у даний смітник. Потрібно правильно розсортувати сміття.
Ускладнення: дитина пояснює, що може утворитися в результаті переробки даного виду сміття.
Дидактична гра «Друге життя непотрібних речей»
Завдання: навчати знаходити способи застосування старих непотрібних речей; формувати уявлення про термін «переробка»; розвивати творчу уяву; виховувати екологічну свідомість, відповідальність за власне здоров’я.
Матеріал: екомобіль, ігрові поля із зображенням різного роду сміття, непотрібних речей з відкритими віконцями, картки із зображенням речей вторинної переробки.
Хід гри:
Дорослий повідомляє, що екомобіль привіз цікаве слово «переробка». Це слово означає створення нової речі шляхом перетворення існуючої.  Для нас так важливо навчитися переробляти речі, тому що це дозволить зберігати природні ресурси, заощаджувати електроенергію, допоможе зменшити сміттєзвалища. Багато використаних речей можуть зажити новим життям. Але їм у цьому потрібна допомога.
Інформація для дітей: пластикову пляшку можна використати як горщик для кімнатних рослин, зношену покришку як оздоблення спортивного майданчика, з кришечок від пластикових пляшок можна виготовляти картини. Скляні пляшки можуть використовуватися для будівництва будинків. А старі газети для плетіння кошиків та оздоблення фоторамок тощо.
Перед дітьми розкладені ігрові поля з відкритими віконцями, картки із зображенням повторного використання непотрібних речей. Завдання полягає у визначенні тих способів застосування старих речей, які можна виготовити з того чи іншого сміття.
Ускладнення: дитина пропонує і замальовує свій варіант використання на аркуші.

«ВПІЗНАЙ ТВАРИНУ»
 До нас поступили скарги від тварин. Давайте ознайомимося з ними і вирішимо, чи  правильно чинить людина.
Скарга 1. «Сама знаю, що не красуня. А якщо я опиняюся  поруч, багато хто  сахається вбік, а то ще  й камінням  жбурнуть або ногою вдарять. А за що? Користь від мене велика» ( Це жаба)
  Одна жаба охороняє від гусениці і черв’яків цілий город. Якщо в домі завелися таргани, принеси жабу – і вони зникнуть.
Скарга 2.  «Ох і не люблять мене люди. Голос їм мій, бач, не подобається, і очі,  кажуть, в мене негарні. Вважають, що я біду приношу. А чи так це? Якби не я, прийшлося б декому сидіти без хліба» ( Це сова )
  Сова з 1946  року знаходиться під охороною держави. Одна сова знищує за літо 1000 мишей, які можуть  знищити 1 тонну зерна.
Скарга 3. « Ми ссемо кров людини. Завдяки нам люди не можуть нормально працювати і відпочивати. Від нашого тоненького  голосу багато людей починає чухатися»  (Це  комарі ).
Але все ж комарі потрібні в природі. Личинки комарів живуть у воді, ними  харчується багато риб. А дорослими комарами харчується багато птахів. Цікаво, що  боротися з комарами нам допомагають бабки. Бабки та їх личинки – ненажерливі хижаки. Самі бабки  полюють на дорослих комарів у повітрі, а личинки бабок на личинок комарів у воді.
Висновок:  потрібно берегти і тих тварин, які не занесені до Червоної книги. Це добре  відомі  вам тварини: білка, їжак, синиця, дятел, жаби та ін. Їх життя часто залежить від тебе, від твоєї поведінки в природі.
Гра «Знайдіть і погодуйте зимуючих птахів»
Мета. Вчити дітей знаходити і правильно називати перелітних і зимуючих птахів.
Матеріал. Картинки з зображеннями птахів, годівниці.
Хід гри
 Дорослий повідомляє, що сьогодні до них прилетіли друзі - птахи, дістає, показує і називає перелітних птахів. Разом з дітьми розглядає і описує кожну птицю, знайомих птахів називають самі діти. Далі дорослий пропонує дітям взяти по одній картинці, яка йому сподобалася  і назвати птаха. Потім дорослий знайомить дітей з зимуючими птахами.
Нарешті показує дітям намальовану годівницю і пропонує дітям знайти зимуючих птахів і посадити їх у годівницю, каже, що взимку мало корми, птиці голодують, тому ми повинні допомагати їм - підгодовувати їх хлібними крихтами, зернятками.

Немає коментарів:

Дописати коментар