понеділок, 14 січня 2019 р.

Обережно: булінг!


                        

Сьогодні серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми один до одного. Останніми роками визнано поширення такого явища, як шкільний булінг.
Булінг у перекладі з англійської - хуліганити, грубіянити, визначається, як утиск, цькування, дискримінація. Це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або дітей. Тому щоб зрозуміти почуття жертви булінгу та поведінку агресора, знайти шляхи допомоги постраждалій дитині та спробувати убезпечити себе, щоб не зіграти одну з ролей у булінгу, з учнями 9-А класу педагогом-організатором Носенко Н.К. було проведено заняття з елементами тренінгу «Обережно: булінг!» Діти дізналися, які існують форми булінгу, яка його соціальна структура. Також підлітки вчилися, як розпізнати агресора, жертву чи спостерігача. Під час виконання тренінгових вправ учні вчилися, що відчуває жертва булінгу та як нею не стати. Під час виконання вправи «Чому так стається?» учасники тренінгу визначали причини, які спонукають кривдника себе так поводити, чому діти стають легкими мішенями для кривдників та чому спостерігачі часто не вмішуються у процес булінгу.
На завершення заняття  учасники розробили пам’ятку, як захистити себе від булінгу та що повинна робити дитина у ситуації булінгу.
              Рекомендації:
1. Зберігай спокій, дій хоробро та обійди ситуацію.
2. Стримуй гнів.
3. Говори спокійно і впевнено - дай агресору можливість зупинитися.
4. Звернися по допомогу до дорослого, якому довіряєш (це може бути вчитель, психолог чи соціальний педагог).
5. Повідом про булінг когось із дорослих анонімно.
6. Поговори про це з своїм братом, сестрою, знайомими.
7. Відійди в сторону. Це не ознака слабкості!
8. Усунь провокативні фактори.
         ПАМʼЯТАЙТЕ!
Ви маєте право відмовитися робити те, до чого вас примушують силою або образливими, злими словами.
Ваша власність належить тільки вам.
Ви маєте право на допомогу.
• Кожна дитина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!







Немає коментарів:

Дописати коментар