четвер, 19 листопада 2020 р.

Будь толерантним всюди й завжди, люди однакові всі на Землі!


Міжнародний день терпимості (толерантності) був оголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року з нагоди 50-річного ювілею цієї організації і відзначається щорічно 16 листопада. Саме 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. У цій декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхньої віри, етнічної належності чи кольору шкіри. Навчання починається з дітей, яких варто вчити не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію.В 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам-членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день толерантності, приурочивши до нього відповідні заходи, орієнтовані як на навчальні заклади, так і на широку громадськість. Толерантність – це вміння людини ставитись без агресії до думок інших людей, до їх способу життя, віросповідання, звичаїв, традицій, ідей і почуттів. Виявлення толерантності залежить від методу виховання людини, її оточення чи навіть від країни, а точніше кажучи, від пережитків минулого народу, їх сформованої думки, яку вони вже не хочуть міняти. Деякі люди сприймають толерантність як належне, не ставлячись до вияву терпимості з пихою чи лицемірством. А деякі згадують про толерантність (терпимість) чи ввічливість або тактовність взагалі тільки на День Толерантності. Як заявлено в Декларації принципів терпимості, «терпимість – це те, що робить можливим досягнення миру та веде від культури війни до культури миру».

Терпимість – це гармонія у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, але й політична та правова потреба.

Пропагування терпимості має особливу важливість в сьогоднішню епоху стрімкого посилення глобалізації, мобільності та взаємозалежності.

Різноманіття – це безцінна перевага, проте вона може виступати й джерелом напруги. Конфлікти на національному, етнічному, релігійному, конфесійному, політичному та інших підґрунтях стали ознакою сьогодення. Але толерантність спроможна розряджати потенційні конфлікти.

Толерантність (терпимість) означає, що кожен вільний дотримуватися своїх переконань і визнавати таке ж право за іншими.

Так, люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, соціальним станом, мовою, статтю, поведінкою і цінностями. Цей перелік критеріїв відмінності можна продовжувати без кінця.

Ми всі різні. Але ми всі рівні. У нас більше спільного, ніж ви думаєте. Тож кожна людина має право жити в мирі та зберігання своєї індивідуальності. А це означає, що бути толерантним не значить залишатися пасивним перед обличчям расизму, ксенофобії, гендерної або расової дискримінації, насильства тощо, або ж мовчати, коли люди стикаються із жорстоким ставленням. 

 Щороку в нашій  школі проводяться заходи до  Міжнародного Дня Толерантності. Члени дитячої організації «Планета мрій» під керівництвом  педагога-організатора Носенко Н.К.   взяли участь в акції «Ми всі різні, ми всі рівні», під час якої дізналися, що таке толерантність, які риси притаманні толерантній людині та створили квітку толерантності. Учасники акції звернули  увагу на необхідність підтримувати принципи терпимості, взаємної поваги та мирного співіснування, берегти природу, допомагати іншим людям, вивчати та поважати традиції різних народів.   Здобувачі освіти 6 класу під час проведення тренінгового заняття виконали цікаві вправи, дізналися, що таке толерантність і що воно означає у різних народів, проаналізували притчі про толерантність. А насамкінець створили Дерево толерантності, на листочках якого написали, що для них означає толерантність та що вони будуть робити, щоб бути толерантними.



















Учнівське самоврядування провело анкетування  учнів «Наскільки ви толерантні».
В Україні, як  багатонаціональній державі з різними культурами та релігіями, терпимість до інших є головним чинником внутрішньої стабільності та мирного розвитку.


Немає коментарів:

Дописати коментар