вівторок, 15 листопада 2016 р.

В центрі уваги – соціально вразливі сім’ї


Що  може  дати одна людина  iншiй, крiм  краплi тепла! I що  може  бути  бiльше за це тепло?

                                                                                                                                Ремарк
 "Людина народжена, щоб бути щасливою"

  
Дитинство – найважливіший період у становленні особистості. Саме тоді  людина потребує  найбільшої  уваги та захисту. Від ставлення до дітей, розуміння  їхніх проблем, інтересів та потреб, стану охорони дитинства залежить доля кожної  людини і розвиток суспільства загалом. Немає, на жаль, шкільних  навчальних  закладів, де не навчалися б діти з незахищених  категорій. Держава надає таким родинам, де виховуються такі діти, грошову та іншу допомогу. Але цим дітям, родинам, які їх виховують, потрібна ще й педагогічна та соціально-психологічна допомога.
     Аналіз стану справ щодо  захисту прав та інтересів  дітей в Україні  свідчить про загострення низки проблем. Сирітство та дитяча  безпритульність, бездоглядність, жебрацтво – це наслідок  недостатньої  уваги  суспільства до соціальних проблем сімей з дітьми. Невчасне  виявлення  проблемних  сімей, недостатній контроль суспільства за вихованням  дітей у неблагополучних  сім'ях  призводять до того, що  дедалі  більше  дітей не мають належного захисту.
      Все більше і більше дітей втягуються в життя на вулиці. Серед негативних явищ у житті молоді є зростання кількості суїцидів, вживання наркотиків, алкогольна залежність, інфекційні захворювання, загострення кримінальної ситуації.
     Тенденція до зростання стала настільки  вражаючою, що був підписаний Президентом України Указ "Про соціальну підтримку послідовних програм для попередження бездоглядності і правопорушень серед дітей, їх соціальної реабілітації у суспільстві". Ці програми створені для підтримки проектів попередження бездоглядності і правопорушень та для навчання спеціалістів, які допомагатимуть дітям психологічно, інтелектуально та духовно розвиватися, підготуватися до сімейного життя.
       Складна соціально-економічна ситуація в українському суспільстві безпосередньо впливає на один з найбільш важливих його елементів – українські сім’ї (їх норми, цінності), відображається на загальному соціальному контексті, формуючи середовище, в якому ці сім’ї існують. Один з висновків Національного звіту про стан сімей в Україні стверджує, що, на жаль, “сім’я і шлюб все більше втрачають свої соціальні функції”. Саме сімейні проблеми та конфлікти спричиняють значну кількість негативних явищ, з яких найшвидше зростає явище біологічного і соціального  сирітства.
Виходячи з цього, випливає актуальність дослідження організації роботи з соціально незахищеними дітьми.
Якщо діти та молодь України буде витиснута на узбіччя виробничого, соціального, духовного життя, то майбутнього в нашої молодої держави немає. У дітей та молоді, як і всієї нашої країни, чимало проблем, тому сьогодні як ніколи важливо консолідувати зусилля всіх, кому не байдуже власне майбутнє і майбутнє всієї України, хто зацікавлений у послідовному вирішенні невідкладних питань суспільства.

Педколектив Олександрівської ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» на чолі з відповідальними за роботу з дітьми пільгових категорій:
1.     Забезпечує соціально-педагогічний патронаж дітей та молоді в системі освіти, сприяє взаємодії школи, сім'ї, служби у справах дітей, центру соціальних служб для молоді, кримінальної міліції та інших підрозділів державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування неурядових та громадських організацій - з метою адаптації дитини до вимог соціального середовища і створення умов для її сприятливого розвитку;
2.     з метою соціального захисту дітей пільгових категорій проводяться шкільні акції («Діти-дітям»);
3.     забезпечується участь дітей пільгових  категорій у різноманітних шкільних заходах, заходах, присвячених Міжнародному Дню захисту дітей, Міжнародному Дню інваліда, новорічним святам тощо;
4.     шкільним психологом та соціальним педагогом проводиться профорієнтаційна робота серед дітей пільгового контингенту;
5.     взаємодію всіх структур та органів з метою створення умов для всебічного розвитку дітей і підлітків;
6.     Забезпечує соціально-педагогічний супровід навчально-виховного процесу, соціально-педагогічний патронаж соціально незахищених категорійдітей (обстеження умов проживання і виховання дітей)
7.     Педколектив сприяє проходженню медичних оглядів дітей пільгових категорій під час планових оглядів дітей школи медичними працівниками відповідних медичних установ.
1 листопада 2016 року на базі Олександрівської філії  КЗ «Олександріське НВО №1» відбулося засідання клубу громадського діалогу на тему: «В центрі уваги – соціально вразливі сімї». Учасники засідання виявили тенденцію до зростання таких сімей, особливо категорій багатодітних та малозабезпечених сімей.
     Педагог-організатор Носенко Н.К. розкрила основні аспекти виховної роботи з дітьми соціальних категорій, зокрема, залучення дітей до виховних заходів, гурткової роботи, різноманітних конкурсів, олімпіад, фестивалів, концертів. Діти всіх соціальних категорій задіяні під час роботи пришкільних таборів. Також діти соціальних категорій є учасниками шкільного парламенту дітей та дитячої організації «Планета Мрій», беруть участь у прийнятті рішень та проведенні різноманітних заходів.
   Наприкінці засідання Клубу громадського діалогу було вироблено ряд основних профілактичних заходів для роботи із соціальними сімями та очікувані результати роботи.
            Профілактичні заходи із соціальними сімями:
-         моніторинг творчих здібностей та нахилів учнів;
-         залучення учнів до інноваційних форм роботи;
-         проведення тренінгових занять з батьками;
-         організація зустрічей батьків із представниками правоохоронних органів, лікарні та соціальних служб;
-         організація та проведення спільних КТС;
-         робота з молодими сімями.



Немає коментарів:

Дописати коментар