суботу, 11 лютого 2017 р.

Герої Крут не вмирають...


      29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця героїчна, але в той же час і трагічна сторінка в українській історії надовго стала одним із символів боротьби нашого народу за свою свободу і незалежність.
       29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

    

        Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.
      За кілька тижнів після бою під Крутами М. Грушевський писав: “Недаремно пролилася кров  українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!”
      І хоч подвиг Героїв Крут згодом забули більш ніж на 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано, подвиг під Крутами увіковічнений у памяті українців.  У перебігу військових дій вирішального значення цей бій не мав, та у свідомості багатьох набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.
       Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».
       З метою ознайомлення учнів зі сторінками  історії  українського народу, виховання почуття патріотизму, ціннісного ставлення до суспільства та держави, до людей та історичного минулого, в Олександрівській загальноосвітній школі   І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» було проведено ряд заходів:
1. Загальношкільна лінійка « Герої Крут: ніхто незабутий».
2. Години спілкування :
- «День пам’яті героїв Крут», ( 10 клас, класний керівник Береза М.В. );
- «Герої Крут не вмирають», ( 11 клас, класний керівник Рябко Н.М.);
- « Бій під Крутами», ( 5 клас, класний керівник  Железковська О.Ю.);
-  « На грані двох тисячоліть чорніє хрест на білім полі…», ( 9 клас, класний керівник Калініченко В.О.);
3.  Урок мужності «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…» для учнів 6-8 класів (  6 клас, класний керівник Андрущенко В.І., педагог – організатор Носенко Н.К.).
         Під час уроку йшлося про подвиг студентів під Крутами – учні та викладачі навчального закладу розповідали про історичні події, що відбувались у 1918 році, обговорювали події, пов’язані з боротьбою українського народу за свою незалежність протягом останнього тисячоліття, ознайомилися з історичними документами, що стосуються подій під Крутами. У ході виступів було звернуто увагу на базові цінності українського суспільства, осмислення непростого досвіду державотворення, вшанування героїзму подій під Крутами. Школярі віддали шану тим 300 юнакам-героям, які пішли в безсмертя і показали нам приклад мужності, відданості, незборимості духу, чуття справжнього патріотизму. У залі зібралися всі, кому не байдужа пам'ять про героїв Крут.  Учні розповідали чуйні та хвилюючі вірші, переглянули відофільми та вшанували пам'ять полеглих хвилиною мовчання. Виступаючі запевнили, що події того січневого дня мають стати не лише даниною пам’яті, а й важливим уроком для всіх українців
       Проведення подібних заходів сприяє вихованню національно-патріотичної свідомості учнів, формуванню рис громадянина української держави, глибокої поваги та любові до Батьківщини, дає можливість поглибити знання про історичні події під Крутами та відчути їх значення у сьогоденні, а також спонукає до поглибленого вивчення історії та культурних надбань нашого народу.

    





Немає коментарів:

Дописати коментар