понеділок, 12 листопада 2018 р.

Мала іскра – великий вогонь!


     За давньою легендою Прометей подарував людям вогонь, який повинен був зігрівати їх в холодну пору року, використовуватись для приготування їжі, освітлення. Він хотів полегшити їм життя, але Бог, дізнавшись, прогнівався. І з цього часу вогонь не лише приносив користь людям, але й став їх великим горем, інколи, навіть, забираючи життя їх самих.
Саме з метою навчання дітей правилам пожежної безпеки та дотримання їх у повсякденному житті, виховання в учнів розуміння тяжких наслідків з причин порушення правил пожежної безпеки та з метою навчання діяти в різноманітних надзвичайних та екстремальних ситуаціях, надавати першу медичну, само- та взаємодопомогу, з 05.11. по 09.11.2018 р. в нашій школі був проведений Тиждень протипожежної безпеки на тему «Мала іскра – великий вогонь!»
Відповідно до тематики тижня відбулися такі заходи:
- Години спілкування: «Будьте завжди обережні з вогнем!», «Про вогонь нам треба знати, з ним не можна жартувати», «Сірничок малий, а біда велика», «Мала іскра – великий вогонь» ;
- Бесіди: «Умови виникнення пожеж», «Пожежонебезпечні властивості речовин», «Сірничок-малючок і Велика пожежа», «Пожежа в громадському приміщенні. План евакуації», «Пожежонебезпечні властивості речовин», «Якщо пожежа застала вас у приміщенні?», «Про вогонь нам треба знати, з ним не можна жартувати»;
- Бесіда - дискусія по сторінках книг на тему: «Поводження з вогнем»;
- Ігрові заняття: «Вогонь буває різним», «Вогонь – наш друг, та не завжди»;
- Ситуативно-рольові ігри на тему «Мала іскра – великий вогонь»;
- Круглий стіл: «Мої дії при виникненні пожежі в будинку», «Як убезпечити себе від пожеж?», «Що ти знаєш про пожежну безпеку?»;
- Тренінгові заняття «Умови виникнення пожежі»;
- Вікторини: «Що ми знаємо про вогонь?» «Запобігти. Врятувати. Допомогти», «Правила поведінки під час пожежі», «Чи знаєш ти правила пожежної безпеки?»
- Екскурсія «В гості до рятувальників»
- Конкурс малюнків «Вогонь – це небезпечно!», «Вогонь – друг, вогонь – ворог»
- Перегляд відеофільмів, мультфільмів, відеороликів на протипожежну тематику;
- Створення та перегляд учнівських презентацій «Як уберегтися від пожеж?» ;
- Розробка проектної презентації на тему тижня;
- Створення пам’яток: «Про що повинна знати кожна людина, коли виникла пожежа?», «Правила пожежної безпеки вдома».

В рамках тижня педагогом-організатором з учнями 2-х класів було проведено ігрове заняття з елементами тренінгу «Вогонь – друг, вогонь – ворог». Діти в ігровій формі дізналися, чому вогонь буває добрим, а чому – злим, коли він друг, а коли – ворог, про причини виникнення пожеж та способи їх попередження. Об’єднавшись у групи, другокласники за малюнками визначали, як було порушено правила пожежної безпеки. А в кінці заняття кожен учасник міг загасити уявне вогнище, назвавши правила безпечної поведінки з вогнем.





Найбільш ефективною формою роботи в школі є проведення тижнів знань безпеки життєдіяльності, так як вони дозволяють всю роботу зробити безперервною й системною, спланувати її на підвищення поінформованості учасників навчального процесу про негативні наслідки пожежі та стимулювання дій, спрямованих на усунення основних факторів ризику від вогню. Заходи, які педагогічний колектив провів з 05 листопада 2018 року по 09 листопада 2018 року були спрямовані на формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я, адекватних реакцій на різноманітні чинники ризику для життя. Всі заходи під час проведення Тижня знань Пожежної безпеки на тему: «Мала іскра – великий вогонь!» пройшли на належному рівні. Кожен день був цікавим, корисним та різноманітним.

Немає коментарів:

Дописати коментар