четвер, 29 листопада 2018 р.

Голодомор: трагічні сторінки в історії людства...


    Кожен народ має свої традиції, історію, пам’ять. Минуло багато років  від часу тієї страшної трагедії Голодомору 1932-1933 років. Ця тема не може бути байдужою для кожного з нас.
Кажуть, що час лікує душевні рани. Але рану в серці України, пов’язану з Голодомором 1932-1933 років, загоїти неможливо. Вона завжди нагадуватиме про те, як у людей відбирали хліб, забирали все, чим можна було підтримувати життя.

    24 листопада 2018 року українці вшановують пам’ять про жертв голодоморів в Україні. У зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів, з метою гідного вшанування закатованих українців та донесення до широкої аудиторії, передусім учнівської молоді, об’єктивної інформації про трагічні події української історії, у нашій школі проведено загальношкільний урок-реквієм “Не дамо згасити свічу пам'яті”, який підготували та провели учні 10 класу разом із класним керівником Баглюк С.М. та педагогом-організатором Носенко Н.К. Щемний спомин про гірке минуле українського народу - у словах старшокласників, комп'ютерній презентації "Геноцид проти українського народу", відеоролику "Голодомор. Україна пам'ятає", пісні О.Білозір "Свіча".
    Документальні фільми, факти, твори українських письменників та поетів вплелися у канву уроку, торкнулися душі кожного. В уяві учасників заходу постали жахливі картини знущання над українцями: опухлі і змучені від голоду діти, зневірені та знедолені дорослі, люди похилого віку.
    Учні та педагоги школи вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто став жертвою Голодоморів в Україні, вшанували і тих, хто за окраєць хліба не доносив на брата, не відривав окраєць хліба від голодних дитячих ротів, не торгував святинею… Мовчазним висновком, що ятрив душі і пломенів у очах учасників історичного уроку відлунювало: «Хай не повторяться ніколи жахіття Голодоморів!».
    Десятикласники знову змусили згадати кожного з присутніх про ті страшні часи Голодомору, задуматись над трагедією, що не минула майже жодну сімю українського народу. Серця  учнів  та вчителів не залишились байдужими після участі в заході і скорботної хвилини мовчання та вшанування пам’яті загиблих в 1932-1933 роках.
   Ми працьовита, терпляча нація. Наш народ заслуговує на шану й повагу. А пам’ятником жертвам хай буде наша пам'ять про минуле, небайдуже ставлення до національної трагедії, що спіткала наш народ у 1932-1933 роках.













Немає коментарів:

Дописати коментар