пʼятниця, 1 лютого 2019 р.

Квіти у полі, там, де Крути…




    29 січня – трагічна сторінка в історії  України. Сто один рік тому, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути відбувся бій, під час якого вдесятеро більша армія більшовиків розгромила добровольців – київських студентів та бійців вільного козацтва. В історії ця битва зовсім невеличка і не є зразком військового мистецтва. Але вона - це  символ нескореного духу нашої нації. Цей бій став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

    101 рік тому 300 українських студентів вийшли біля села Крути Ніжинського району на Чернігівщині проти більшовицької армії зі Сходу.
Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій, бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Бойовий наказ наша молодь виконала: затримавши наступ чотирьох тисяч вояків, надісланих Москвою, героїчні оборонці Крут виграли принципові для Української Народної Республіки чотири дні .
     В  День пам’яті Героїв Крут,  в  Олександрівській ЗШ І – ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1»  з метою формування у здобувачів освіти почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого пройшли такі заходи :
1. Години спілкування :
    -         «День пам’яті героїв Крут», ( 5-Б, класний керівник Береза М.В. );
    -         « Бій під Крутами», ( 5-А клас, класний керівник  Дахно Л.О.);
 2. Уроки пам’яті:

-  « На грані двох тисячоліть чорніє хрест на білім полі…», ( 10 клас, класний керівник Баглюк С.М..);
-  «101річниці Героїв Крут присвячується…», ( 8 клас, класний керівник Андрущенко В.І.);
-  «Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ», ( 6 клас, класний керівник Рябко Н.М.);
3. Урок-реквієм «Трагедія, ім’я якої Крути», ( 7 клас, класний керівник Железковська О.Ю);

4. Інформаційні хвилинки для учнів початкових класів:
-  «Героям Крут присвячується…» (3-А клас, класний керівник Семеніченко Л.О.);
- «Вшановуємо пам’ять Героїв Крут»,( 2-Б клас, класний керівник Костенко К.В.);
- «Бій під Крутами», (4 клас, класний керівник Ковтун Т.В.);
- «29 січня – День пам’яті Героїв Крут», ( 3-Б клас, класний керівник Семерикова Л.О.);

4. Історичний  урок мужності «Квіти у полі, там, де Крути…» для учнів 9 класів (педагог – організатор Носенко Н.К., члени шкільного парламенту). Члени шкільного парламенту разом із педагогом-організатором Носенко Н.К. зворушливо донесли до сердець школярів поезії, присвячені цій події, доступно та змістовно розповіли про цю історичну подію та розкрили її трагізм. Присутні переглянули відеофільм «Пам’ятай про подвиг…». Доступно та цікаво  старшокласники розповіли присутнім про  трагічну битву, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації.  Здобувачі освіти, вчителі вшанували подвиг юних героїв хвилиною мовчання.
      Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі, героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.  Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.





Немає коментарів:

Дописати коментар