середа, 13 листопада 2019 р.

Мова - диво калинове


Слова росли із грунту, мов жита.
Добірним зерном колосилась мова.
Вона як хліб. Вона мені свята.
І кров’ю предків тяжко пурпурова.
Л.Костенко
   День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем – це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення та розвиток, пропаганду і популяризацію та, водночас, демонстрацію її краси, багатства, літературної довершеності. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у слові.
   До відзначення Дня української писемності та мови долучилися і педагоги та учні нашого закладу освіти. Так члени шкільного парламенту дітей разом із педагогом-організатором Носенко Н.К. підготували та провели мовний квест "Мова - диво калинове". Отримавши маршрутні листи, здобувачі освіти 3-А та 3-Б класів разом зі своїми класними керівниками подорожували локаціями та виконували цікаві мовні завдання: складали прислів'я та приказки, виправляли мовні помилки, пояснювали значення фразеологізмів, виконали завдання з правопису слів, цікаві мовознавчі вправи, відгадували мовні загадки. За кожне правильно виконане завдання учасники квесту отримали певну кількість балів. Але переможців чи переможених тут не було, адже кожен отримав масу позитивних емоцій та збагатився знаннями з рідної мови.
     Цікавою та змістовною була мовно-літературна гра «Хто зверху?», у якій змагалися між собою хлопці та дівчата. Під час проведення конкурсів учасники команд відгадували літературні твори та їх героїв за ілюстраціями, складали слова із запропонованих літер, давали відповіді на цікаві мовні та літературні запитання. В результаті запеклої боротьби команда хлопців за рахунок бонусного запитання отримала перемогу.
    Учителі української мови та літератури через мистецькі та літературні образи і символи прагнули донести до школярів розуміння української мови як важливої умови існування і розвитку держави. Тому підготували і провели:
1) вікторини, конкурси «Подорож океаном рідної мови»;
2) конкурс знавців творчості Т.Г. Шевченка;
3) ігрове заняття «Мова – коштовний скарб народу»;
4) круглий стіл «Шляхи становлення української мови» 10-11 клас;
5) радіодиктант національної єдності;
6) книжкову виставку «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь».
    08 листопада у школі відбулося урочисте відкриття І етапу конкурсу знавців рідної мови ім. П.Яцика та конкурсні випробування учнів 3 – 11-х класів.
     Усі заходи були змістовними та цікавим. Учні ще раз переконалися, що рідна мова – це «мова єднання», братньої любові та поваги, взаємопідтримки й розуміння.




       


Немає коментарів:

Дописати коментар