пʼятниця, 21 лютого 2020 р.

Засідання дискусійного клубу «Навички 21 століття"



    «У ХХІ столітті неграмотні не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не вміє вчитися, а ще -  забувати те, чого  навчився, й перевчатися», - стверджує Елвін Тоффлер, американський соціолог та футуролог, один із авторів концепції постіндустріального суспільства. 
На початку ХХІ сторіччя понад 200 організацій та провідних компаній світу запропонували перелік навичок, які знадобляться молодим людям, щоб бути успішними в житті в ХХІ сторіччі. Цей перелік отримав назву «Навички 21 сторіччя». 
     Раніше, коли більшість людей працювали на виробництві, основними необхідними навичками були знання ринку, гарна взаємодія з іншими, вміння багато працювати та бути професіоналом — ефективним, старанним, чесним і справедливим. Зараз школярі також потребують цих навичок, але для того, щоб працювати в інформаційну епоху, здобувачі освіти також мають вміти критично мислити, творчо вирішувати проблеми, зрозуміло пояснювати свою думку, засвоювати мінливі технології та орієнтуватись у стрімкому інформаційному потоці. Швидкі зміни в нашому світі вимагають від учнів бути гнучкими, брати на себе ініціативу та бути лідерами, а також створювати щось нове та корисне.
Тож і зібралися школярі Олександрівської ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» на засіданні дискусійного клубу, щоб поговорити про те, якими навичками потрібно володіти у ХХІ столітті, щоб бути справжнім професіоналом. Почали свою роботу з дискусійного питання: «Чи завжди наше життя стабільне і чи гарантована нам одна професія на все життя?» І, звичайно, під час обговорення ми не дійшли однієї думки. Учасники заходу переглянули відеоролики, з яких дізналися, що у майбутньому люди повинні будуть змінювати професії, адже одні професії зникатимуть, а з’являтимуться інші, деякі професії витіснятимуть роботи. Для того, щоб отримати запрошення на роботу мрії, людині недостатньо отримати академічні знання. Тому й необхідно володіти навичками, які допоможуть вирішувати справу з творчим підходом, власним баченням та гнучкістю, добре орієнтуватися в інформаційному просторі, брати на себе відповідальність і показувати свою ініціативу, співпрацювати з іншими та бути лідером у своїй команді.

У ході роботи дискусійного клубу учасники визначили перелік навичок, які знадобляться молодим людям, щоб бути успішними у ХХІ сторіччі. Цей перелік отримав назву «Навички 21 сторіччя».
- Критичне мислення і вміння комплексно вирішувати проблеми.
Ретельно перевіряйте інформацію, оцінюйте і аналізуйте її. Це вміння високо цінується в будь-якій професійній сфері. А щоб комплексно вирішувати проблеми, вчіться бачити і усувати причини, а не наслідки.
- Медіаграмотність і знання основ ІТ-технологій.
Блоги, соціальні мережі, подкасти, форуми активно проникають в професійні комунікації. Більш того, вони перетворилися в інструменти взаємодії зі споживачами. Вам неодмінно знадобиться вміння працювати в форматах відео і розробляти контент для сучасних форм масової інформації та комунікації.
- Гнучкість розуму і безперервна освіта. Вчіться миттєво перемикатися з однієї думки на іншу і обмірковувати кілька речей одночасно.
Longlife learning - готовність вчитися і переучуватися все життя, адже фахівцеві майбутнього можливо доведеться часто змінювати професії.
Статистика каже, що людина у середньому на одній роботі працює 2-3 роки.
- Високі показники емоційного і соціального інтелекту.
Це здатність розуміти емоції, наміри і мотивацію інших людей і свої власні, а також уміння управляти своїми емоціями та емоціями інших людей, підлаштовуючись під тон співрозмовника, відчувати його настрій.
58% спеціальностей вимагають використання емоційного інтелекту.
- People management. Уміння управляти людьми приходить з досвідом і охоплює безболісне вирішення конфліктних ситуацій, недопущення пліток і інтриг в колективі, формування такої атмосфери, щоб співробітники поспішали не з роботи, а на роботу.
- Уміння працювати віддалено, збирати і обробляти великий обсяг інформації.
- Міждисциплінарність. Уміння працювати на стику професій. Крім своєї спеціалізації потрібно мати непогані знання в суміжних сферах. Адже професіонал, який опанував не одну спеціальність, а дві або три суміжні, матиме в своєму арсеналі більше інструментів і, відповідно, більше шансів на бажану посаду. Більшість нових професій – міждисциплінарні.


2 коментарі:

  1. If you're looking to lose fat then you absolutely have to start using this brand new custom keto meal plan diet.

    To create this service, licensed nutritionists, fitness couches, and cooks joined together to develop keto meal plans that are productive, convenient, price-efficient, and fun.

    From their grand opening in 2019, 100's of clients have already completely transformed their figure and well-being with the benefits a certified keto meal plan diet can offer.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover eight scientifically-tested ones offered by the keto meal plan diet.

    ВідповістиВидалити
  2. If you're trying hard to lose kilograms then you certainly need to get on this totally brand new personalized keto meal plan.

    To create this keto diet service, certified nutritionists, personal trainers, and professional cooks have united to develop keto meal plans that are useful, convenient, price-efficient, and delightful.

    From their first launch in January 2019, 100's of clients have already transformed their figure and health with the benefits a great keto meal plan can provide.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-tested ones given by the keto meal plan.

    ВідповістиВидалити