середа, 1 квітня 2020 р.

1 квітня – день сміху. Історія та цікаві факти...

Достовірно не відомо, як і в якій країні з'явився День сміху (День дурня). Але сьогодні це вже не так важливо, оскільки 1 квітня вважається загальновизнаним святом гумору та веселощів. Існує безліч версій щодо походження Дня сміху.
За однією з версій свято зародився в Древньому Римі, де в середині лютого святкувався свято Дурних. Інші стверджують, що це свято зародилося ще в стародавній Індії, де 31 березня відзначали свято жартів.
Є версія, що спочатку 1 квітня святкувалося в Індії та Стародавньому Римі як день весняного рівнодення. З нагоди весняного нового року влаштовували гуляння з жартами, витівками і веселими витівками. Так люди намагалися задобрити весняні капризи природи жартами і розіграшами.
За іншою версією День сміху пов'язаний з переходом на Григоріанський календар, запроваджений Папою Григорієм XIII в 1582 році.
У середні віки Новий рік відзначався в кінці березня –  новорічний тиждень починався 25 березня, а закінчувалася якраз 1 квітня. У середині XVI століття король Карл IX реформував у Франції календар, перенісши Новий рік на 1 січня, але багато продовжували святкувати 1 квітня.
Людей, які підносили в цей день одне одному подарунки, називали квітневими дурнями. Також було прийнято розігрувати всіх. Звідси і пішов День сміху.
Відзначимо, що в Англії в цей день жартувати прийнято тільки в першій половині дня. Вважається, що той, хто порушить це правило, втратить удачу.
У Шотландії цей день називають Днем зозулі і відзначають протягом двох діб. Обдурений 1 квітня славиться "роззявою". Другий же день святкування має свою назву –  День хвоста і особливу специфіку: всі жарти та розіграші цього дня присвячуються винятково частині людського тіла, розташованій нижче талії з боку спини.
У Німеччині 1 квітня вважається нещасливим днем. Німці вірять, що той, хто народився в цей день буде невезучим. У селах 1 квітня не працюють, не починають нових справ, не випускають худобу із стійл. Дорослі та діти обманюють один одного, посилаючи виконувати нездійсненні доручення.
У Португалії День сміху припадає на неділю і понеділок перед Великим постом. У цей день люди кидають один в одного борошном.
У Франції тих, хто вірить у жарти і глузування, називають "Квітневої рибою'' по аналогії з молодою квітневою рибою, яку дуже легко зловити. Одним з поширених жартів є приклеювання до спини людини паперової рибки.
В Індії свято називається Holi Festival і відзначається 31 березня. У цей день прийнято жартувати один над одним, мазати фарбами, кидатися спеціями, стрибати через вогнище і святкувати прихід весни.
  Коли і ким це свято було завезено в Україну точно не відомо. У сучасній варіації свята воно супроводжується незмінними розіграшами, жартами і комедійними виступами. У цей день прийнято влаштовувати фестивалі гумору. Найвідомішим серед них є Одеський фестиваль гумору.
          Так що будьте насторожі, запасіться почуттям гумору, набором свіженьких жартів і забавних віршиків, на розіграші не ображайтеся, а відповідайте ними ж. Загалом веселіться!




Перегляньте веселе відео про тварин, натиснувши на посилання

Немає коментарів:

Дописати коментар