понеділок, 1 лютого 2021 р.

Крути: і сум, і біль, і вічна слава!

 


Любіть Україну, як вірні сини

Віддати життя їй готові,

Як юні сини, що життя віддали

Під Крутами всі, як Герої…

В. Криволап

  29 січня 1918 року в історії України з'явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров'ю, назва якої – Крути. Світова історія знає багато жертв в ім'я ідей, але аналогічної Крутам не було. 29 січня щороку український народ вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

  28-29 січня в нашій школі були проведені тематичні заходи, присвячені 103 річниці бою під Крутами, а саме: виховні години скорботи і пам’яті,  бесіди, презентація “Крути: і сум, і біль, і вічна слава!”, здобувачі освіти переглянули відеоролики про цю трагічну сторінку історії нашої держави, присвячені воїнам Крут. Під час проведення  уроку пам’яті учні 11 класу переглянули документальні фільми «Бій під Крутами» та «Герої Крут» з подальшим обговоренням. В коридорі школи  членами шкільного парламенту було оформлено інформаційну експозицію для здобувачів освіти, вчителів «Герої Крут живі у пам’яті нащадків», біля якої проведено інформаційно-просвітницький захід «Любіть Україну, як вірні сини, Віддати життя їй готові, Як юні сини, що життя віддали Під Крутами всі, як Герої…»;  інформаційний дайджест «Герої Крут: пам'ять через віки». Протягом дня школярі мали можливість ознайомитись з історичними джерелами тих подій. Активну участь у заходах прийняли здобувачі освіти, розказавши для своїх однокласників вірші, присвячені пам’яті героїв, які загинули в бою.

29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Жертовності та героїзму Крут забути не можливо.









Немає коментарів:

Дописати коментар