понеділок, 8 лютого 2021 р.

Булити - не круто!

 

      Школа – це не лише місце для уроків і роботи над собою. Насамперед, це простір, до якого хочеться йти і в якому приємно бути. Однак не всі діти з радістю переступають шкільний поріг та заходять до класів. Причина – страх знову опинитися в епіцентрі знущань однокласників. Все частіше із ЗМІ доводиться чути про булінг. Жорстокість дітей часто переходить усі межі, а бійки між школярами і психологічне насилля можуть нанести непоправної шкоди. Проблему цькування серед підлітків важко назвати новою. За даними Дитячого фонду ООН, упродовж минулого року 67% дітей зіткнулися з випадками булінгу. При цьому 24% українських школярів вважають себе жертвами насилля з боку однолітків.

    Конвенція ООН про права дитини вказує на те, що кожна дитина в усьому світі має право жити, рости і бути захищеною від усіх форм насилля. Тому з метою забезпечення прав, свобод і інтересів учнівської молоді, запобіганню насильства в шкільному середовищі, формуванню умінь та навичок: протистояти булінгу, ненасильницької поведінки, в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» членами шкільного парламенту дітей разом із педагогами було проведено ряд просвітницько-профілактичних заходів. Молодші школярі взяли участь у інтерактивній акції «Квітка доброти», під час якої за допомогою кольорових долоньок створили квітку взаєморозуміння, толерантності та доброти. Здобувачі освіти  5-11 класів  стали учасниками акції «Стоп булінг!», девізом якої обрали слова «Булити - не круто!» Також здобувачі освіти 5-11 класів під час тренінгових занять на тему «Що таке булінг і як з ним боротися?» познайомилися із поняттям «булінг», які його види існують, вчилися шукати шляхи виходу із складних ситуацій. Під час перегляду відеоролика  «Булінг в школі. Куди звертатись, якщо дитину цькують?»  дізналися, що треба робити, до кого звернутися, якщо стали жертвою або свідками булінгу, познайомилися із  законом, який визнає термін “булінг”, як моральне або фізичне насильство іншої людини. З цим законом з’явилась і нова стаття в Адміністративному кодексі України, згідно з якою за булінг карають. Кожен учасник заходу мав можливість висловити власну думку на дану проблему. Проведені заходи змусили учнів задуматись над тим, що кожен із нас може зробити для того, щоб розірвати коло жорстокості і насильства, змінити світ на краще.




























     

    Будь-який школяр несподівано для себе може опинитись у ситуації, коли його ображають, висміюють або бойкотують. Або ж навпаки, може сам приєднатися до тих, хто знущається над іншою дитиною. Причин булінгу — безліч. А тим, кого булять може виявитися кожен, хто не вписався у рамки того чи іншого колективу. З булінгом неможливо впоратися самотужки. Якщо ти став жертвою або свідком булінгу  - не мовчи!  Не бійся поговорити про проблему з  учителями, батьками чи зателефонуй на телефон довіри! Тільки разом ми можемо вирішити та подолати цю проблему. А ще краще – її попередити, ніж ліквідовувати наслідки!

Немає коментарів:

Дописати коментар