пʼятниця, 20 березня 2020 р.

20 березня - Всесвітній день Землі



  20 березня в усьому світі  святкують День Землі (англ. Earth Day). Він з'явився з ініціативи ООН, при цьому подібних свят навесні відразу два – одне відзначають у День весняного рівнодення, 20 березня, а друге – 22 квітня. Різниця між ними в тематиці: якщо перше присвячене гуманістичній спрямованості, то друге швидше екологічне.

   20 березня було затверджено і офіційно обрано в 1971 році. Символізм полягає в тому, що саме в день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, вона переходить на новий виток розвитку. Пробуджується і оновлюється природа. До того ж, цей день як жоден інший підходить для усвідомлення того, що наша планета – це спільний дім, в якому ми всі живемо в співзалежності один з одним, і про який ми зобов'язані дбати.
    Засновник цього Дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х роках для того, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, у 1872 році, він запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню. Так з'явився День дерева, який відразу ж став дуже популярний. За перший такий день жителі штату висадили близько мільйона дерев, після чого їх ініціатива переросла в громадський рух.
   Зміст цього свята розширився до 1970 році, і ідея виросла в День Землі, який став загальнонаціональним. А вже через рік, у 1971 році, ООН офіційно визнала це свято, і воно стало всесвітнім.
Зміст цього дня в тому, щоб задуматися про проблеми крихкості і вразливості навколишнього середовища, про те, які проблеми стоять перед людиною і світом, який її оточує.
Своєрідним прапором Дня Землі є одна з перших фотографій нашої планети з Космосу. І не випадково це свято активно підтримують космонавти, які першими змогли показати світові, наскільки красивою і беззахисною є Земля і як дбайливо треба ставитися до неї.
Наша планета Земля - наш рідний дім, в якому створені для  нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас досталь    можливостей й достатній простір для їх реалізації. Далеко не кожна планета наділена таким унікальним потенціалом і розташована в таких унікальних умовах, які дозволили б такий бурхливий розквіт життя і її форм на такому, здавалося б обмеженому просторі у всесвіті. А адже вона така одна у всьому всесвіті.
Ми – лісові рослини, птахи, звірі – звертаємося до вас, діти, за допомогою. Нам загрожує небезпека: забруднення повітря та води, знищення лісів! Якщо ви  виконаєте завдання, то допоможете нам.
Відгадай загадки:
•   Без чого дорослі та діти не можуть прожити? 
•   Що не можна набрати у сито? 
•   Як називається транспорт, який рухається по воді? 

Далі Вам необхідно з'єднати краплину води з тими, кому вона необхідна і довести свою думку.

Правила поведінки на природі «Буду я природі другом»
1) Не ламай гілля дерев і кущів;
2)  Не зривай у лісах та на лугах квітів;
3) Не руйнуй мурашники;
4) Не лови диких тварин і не принось їх додому;
5) Не лови метеликів, джмелів, бабок та інших комах;
6) Не залишай вогонь у лісі;
7) Не галасуй у лісі.

Я хочу, щоб усі ви долучилися до покращення екологічної ситуації на планеті. Адже ми, як і рослини та тварини, є частинкою природи, її невід'ємною складовою.










Немає коментарів:

Дописати коментар