субота, 20 червня 2020 р.

21 червня - День медичного працівника


    День медичного працівника – це щорічне професійне свято працівників галузі охорони здоров'я, яке відзначають в Україні, а також Білорусі та Росії у третю неділю червня. У 2020 році цей день випав на неділю, 21 червня.
День медика 2020: дата та історія свята

     Святкування Дня медика було започатковане 3 червня 1994 року відповідним указом першого президента України Леоніда Кравчука. Згідно із ним, датою його відзначання визначено третю неділю червня. Таким чином, у 2020 році лікарі, медсестри, акушери, санітари, лаборанти та фельдшери відзначатимуть своє професійне свято в неділю, 21 червня. Слід зазначити, що окрім Дня медика, існують також Міжнародний день лікаря (щорічно відзначається у перший понеділок жовтня) та День медичної сестри (святкують 12 травня) 


Цікаві факти про медиків та медицину 

Лікарі не носили білі халати до XIX століття. Так, у другій половині вказаного століття з подачі хірурга Единбурзької королівської лікарні Джозефа Лістера в передових клініках у медичний ужиток починають входити білі халати. 
Спеціальні екіпажі для перевезення лежачих хворих з'явилися у великих містах наприкінці XIX століття. Їх і стали називати "каретами швидкої допомоги". 
В італійського нейрохірурга Клаудіо Вітале під час операції, яку він проводив, стався інфаркт. Однак він продовжив операцію й лише через кілька годин попросив допомоги у колег і також був прооперований.
"Батько медицини" Гіппократ, перш ніж призначити хворому ліки, рекомендував лікувальне голодування, поки не відновляться всі функції організму. 
Першу успішну пересадку серця від людини до людини виконав 3 грудня 1967 року Крістіан Барнард, який керував кардіохірургічним відділом лікарні Гроот Шур у Кейптауні (ПАР). Структура ДНК була виявлена у 1953 році Френсісом Криком і Джеймсом Уотсоном. Близько 64% медиків у світі працюють понаднормово. Деякі лікарі можуть працювати аж 60 годин на тиждень.

День медика сьогодні 

Допомагати людям – надзвичайно благородна справа. А професія медика – найгуманніша, адже вона покликана стояти на сторожі людського життя. Саме медики дарують здоров’я людям, рятують від найрізноманітніших хвороб. Тому образ медика в уяві багатьох людей пов’язаний з надією і захистом. Дійсно, у багатьох ситуаціях медпрацівник є останньою рятівною інстанцією для хворого. Клятва Гіппократа спонукає людей у білих халатах перебороти всі емоції й особисті негаразди, щоб виконати свій обов’язок.  Нині з огляду на ситуацію, що склалася в Україні та світі через поширення коронавірусу, професія медиків набула особливої важливості і значення. Сьогодні мільйони медпрацівників рятують життя, в тому числі, і заражених на коронавірусну хворобу. Нерідко вони й самі стають жертвами цього захворювання. Лікарі та медичні працівники — справжні герої у цій війні з вірусом, саме вони стоять на передовій. Медичні працівники зараз перебувають у такому ж стресовому становищі, як і хворі, ті, у кого підозра та інші. Тут дійсно буде доречний досвід країн, яких також торкнулась епідемія: будьте вдячними тим, хто захищає ваше здоров'я, висловлюйте це доступними способами та пам'ятайте — все буде добре.







https://www.youtube.com/watch?v=s6Oawz9Iv2Q

Немає коментарів:

Дописати коментар