пʼятниця, 19 червня 2020 р.

День батька



    Наші батьки - найближчі до нас люди в усьому світі. Тато і мама - найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою. Ми намагаємося їх порівнювати, дивимося на них, вивчаємо їх. Вони для нас одночасно і найбільша загадка, і найбільше відкриття. Добре, коли вони є у нас і сумно, коли залишають. Оскільки в Україні святкують День матері, то виникає логічне питання - коли ж своє "професійне" свято відзначатимуть чоловіки-батьки?
     День батька у нашій країні офіційно святкувати почали зовсім нещодавно - з 2019 року. Таким чином, цього року це повинно відбутися всього вдруге. У травні минулого року Кабінет міністрів схвалив проект відповідного указу президента, призначивши святкування Дня батька щорічно у третю неділю червня. До 2019 року Україна святкувала лише День матері.


Історія свята
    Як і у випадку з Днем матері, святкувати День батька запропонувала вдячна донька. Місіс Дод з міста Спонканн хотіла висловити вдячність своєму батькові, якому довелося самостійно виховувати шістьох дітей, після того, як їхня мати померла, народивши шостого хлопчика. Вперше свято відзначили 19 червня 1910 року.
    Але національним святом в США День батька став тільки в 1966 році завдяки президенту Ліндону Джонсону. Поступово до традиції святкування Дня батька кожну третю неділю червня приєдналися й інші країни.

День батька 2020 в Україні: дата 
Нинішнього року всіх татусів України можна сміливо вітати 21 червня - саме на цю дату припадає День батька.



Мета свята
В уряді пояснили, що реалізація нормативного акта про День батька повинна сприяти всебічному розвитку сім'ї як основи суспільства, а також змінювати погляд на батьківство — підвищувати статус чоловіка як батька. Іншими словами, свято встановлене на знак вдячності чоловікам, які сумлінно та самовіддано піклуються про своїх дітей. Це свято покликане нагадати про важливість тата в житті кожної дитини.

Як відзначається свято?

У День батька в багатьох країнах світу прийнято носити троянди: червоні — якщо батько живий, білі — якщо пішов у інший світ.
Цього дня організовують сімейні святкування, пікніки, батьків вітають та дарують їм подарунки, висловлюючи свою любов і вдячність.




День батька в інших країнах світу

    День батька відзначається в третю неділю червня у таких країнах, як Аргентина, Нідерланди, Туреччина, Великобританія, Індія, Канада, Мексика, Японія, Словаччина, Швейцарія, Південна Африка, Ірландія, та багато інших країн.
   За кордоном свята на честь батька відзначають у різні дати. Наприклад, у США це відбувається 19 червня з далекого 1910 року, а в третю неділю червня День батька святкують з 1966 року. У сусідній з Україною Польщі День батька святкують 23 червня, у Німеччині - у першу неділю цього місяця. Грузинські батьки своє професійне свято відзначають 3 жовтня, а італійські - 19 березня. У Німеччині свято традиційно відзначають у Вознесіння Господнє (нинішнього року було 21 травня), в Австралії — в першу неділю вересня. У Росії свято батька не має офіційного статусу. В Південній Кореї є аналог – День батьків, який святкують 8 травня. У Фінляндії, Швеції та Естонії батьків шанують у другу неділю листопада, а в Болгарії – 26 грудня.

У цей День, як і в кожен інший, ми приєднуємося до привітань і поздоровлень, що лунають на адресу наших батьків! Бажаємо їм бути з нами якомога довше, щоб ми більше могли радувати їх і піклуватися про них, любити їх і спілкуватися з ними, адже цю можливість ми маємо не завжди! З Днем батька Вас, дорогі наші тата!


Наш славний і рідний, найкращий у світі,
З тобою нам завжди затишно й світло.
Ти гарний господар і батько чудовий,
Даруєш турботу та море любові.
Спасибі за ласку, за руки умілі,
Що вмієш підтримати словом і ділом,
Що в рідному домі надійно та щиро,
Живи нам на радість у щасті та мирі,
Хай Бог милосердний з високого неба
Дарує усе, чого тобі треба,
А Матінка Божа – цариця свята –
Дарує щасливі і довгі літа.


https://www.youtube.com/watch?v=V4k4n_iBmDQ


Немає коментарів:

Дописати коментар