субота, 16 травня 2020 р.

17 травня 2020 року - День пам'яті померлих від СНІДу


     За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. В 2020 році цей день припадає на 17 травня.  Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу і про неї практично нічого не було відомо. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася ця трагедія, що пережили біль втрати рідних і друзів. 
    Метою «Дня пам’яті померлих від СНІДу» є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих.Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому. У День пам’яті померлих від СНІДу проводяться панахиди, ходи зі свічками, теле-та радіопрограми, просвітницькі акції, благодійні концерти, художні виставки, присвячені проблемам СНІДу. День пам'яті померлих від СНІДу був започаткований з метою розповсюдити якомога більше інформації для профілактики цього захворювання. Чим більше уваги вдасться привернути до цієї проблеми, тим більше людей можна буде врятувати. Важливо нагадати, що СНІД - одна з найскладніших проблем людства. За даними ВООЗ в 2015 році 36,7 мільйона людей були інфіковані ВІЛ і 1,8 мільйона з них - діти. Переважна більшість людей з ВІЛ живе в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. За оцінками 2,1 мільйона людей в світі набули ВІЛ-інфекцію в цьому році. На сьогоднішній день мінімум 35 мільйонів осіб померли від причин, пов'язаних з ВІЛ.
    Сьогодні Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками міжнародних експертів в Україні з ВІЛ-інфекцією живуть біля 240 тисяч людей. І тільки кожен другий знає про свій діагноз. Згідно зі статистикою, щодня в нашій країні від СНІДу вмирає 8 осіб. Експерти відзначають, що навіть всупереч серйозній міжнародній підтримці епідемію зупинити не вдається. Проте, головним інструментом профілактики є знання про хворобу, шляхи інфікування та чинники, що сприяють цьому.  Дізнавайтесь, цікавтесь, думайте. Це може врятувати життя Вам, або Вашим близьким.

Немає коментарів:

Дописати коментар