четвер, 14 травня 2020 р.

День Європи. Історія і традиції свята миру і єдності


      В Україні 16 травня 2020 року  відзначають дивовижне свято – День Європи. Дивовижне переважно тому, що наша держава – єдина держава у світі, яка, не будучи членом Європейського Союзу, з року в рік святкує на державному рівні єднання з європейськими країнами. Широко, голосно, весело. Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”.
Оскільки День Європи – 9 травня – збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
     Ми воліли б мати не гірший, ніж у ЄС рівень соціального захисту і охорони здоров’я; хотіли б, аби наша молодь могла вдосконалювати свою освіту в Європі, а громадяни України вирушали на відпочинок за кордон без принизливих черг за візами. Нарешті, так само, як і Європа, ми хочемо жити в мирі і добросусідстві, віримо, що економічна інтеграція – найдієвіший засіб стримування війни.
    Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.
                Як було встановлено День Європи в Україні
    День Європи в Україні було затверджено в календарі державних свят трохи понад 16 років тому. Зокрема, 19 квітня 2003 року тодішній президент Леонід Кучма, враховуючи стратегічний курс країни на європейську інтеграцію, своїм указом постановив відзначати День Європи в Україні щорічно третьої суботи травня. Саме ж свято стали сприймати як символ єднання України з іншими європейськими країнами – день миру, спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
Особливості святкування Дня Європи в Україні
     Традиційно святкування Дня Європи в Україні відкривається урочистою церемонією в Києві. Також до цього дня в столиці облаштовують так зване Європейське містечко, що складається з павільйонів, які представляють Україну, кожну державу - члена ЄС, Європейську комісію та міжнародні організації. У них у подальшому представляють географію, культуру, історію найбільших міст держав - членів ЄС, організовують публічні дебати з послами та представниками української влади, проводять вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовують "куточки національних страв" і багато іншого.



   Крім того, протягом офіційного відкриття святкування Дня Європи відбуваються зустрічі послів держав - членів ЄС з представниками органів місцевої влади, студентами й викладачами місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій, засобів масової інформації.




    Аналогічні заходи є й в інших, як великих, так і маленьких, містах України. Хоча і не з таким величезним розмахом.
Як відзначають День Європи за кордоном
    При цьому важливо згадати, що за кордоном День Європи відзначається не так, як в Україні. Та й суть самого свята дещо інша. Це також день святкування єдності та миру між європейськими країнами, але в цілому є два окремих Дня Європи:
·     один з них присвячений становленню Ради Європи, яке відбулося 5 травня 1949 року;
·   інший у пам'ять про Декларацію Шумана від 9 травня 1950 року, яка стала основою для створення нової організації держав у Європі, попередниці Європейського Союзу. Відповідно їх і відзначають 5 і 9 травня.
    У ці дні всі представництва Ради Європи та Євросоюзу проводять так званий день відкритих дверей. Кожна людина може зайти до закладу, дізнатися про те, як і навіщо він працює, взяти участь у тематичних дискусіях та інших заходах, що проводяться там, у тому числі екскурсіях.
При цьому офіційним символом свят є прапори європейських держав, у тому числі України.
Також заходи до Дня Європи в Європі щороку мають свою тему. Так, наприклад, у 2019-му такою темою був слоган -"Вибір свого майбутнього".
     До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.





Пропоную виконати цікаві завдання та більше дізнатися про Європейські країни.



 




Немає коментарів:

Дописати коментар