вівторок, 5 травня 2020 р.

Пам'ятаємо, перемагаємо...


8-9 травня Україна відзначає День пам'яті та примирення та День Перемоги над нацизмом. Саме 8 травня 1945 року нацистська Німеччина капітулювала у Другій світовій війні. Дні пам’яті та примирення були проголошені рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року. В резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні - 8 і 9 травня, як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.
Асамблея також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для створення Організації Об’єднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни і закликала держави – члени ООН об’єднати зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе, задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.
Нова традиція відзначати 8 травня тільки посилює зміст дати 9 травня. Ми згадуємо наших дідів і прадідів зі словами вдячності за їх самопожертву. З пошаною схиляємо голови перед героями, які з неймовірною жагою справедливості та патріотизму зупинили Другу світову та принесли людству мир і надію. Пам'ятаємо кожного, хто віддав заради України найцінніше – життя. Друга світова війна почалася 1 вересня 1939 року і тривала до 2 вересня 1945 року. Війна для України почалася 1 вересня 1939 р. із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Від 17 вересня учасником Другої світової війни став Радянський Союз.  Друга світова війна значно вплинула на долю людства. В ній брала участь 61 країна, а воєнні дії відбувалися на території 40 держав. Загальне число загиблих під час Другої світової складає близько 65-70 млн осіб.






Україна у Другій світовій війні
 Втрати України у Другій світовій війні є одними з найбільших серед країн, що постраждали від нацизму. Історики досі не мають одностайної думки щодо цього, однак йдеться щонайменше про 5 млн безпосередньо убитих українців та ще більше депортованих, репресованих, евакуйованих, загиблих від голоду і холоду наших співвітчизників. Тоді загинув кожен п’ятий українець – коричнева чума не оминула практично жодної української родини. 2,5 млн людей вивезли на примусові роботи до Німеччини. Війна зруйнувала більшість великих та малих міст України. Без даху над головою залишилося близько 10 млн осіб. Україна постраждала більше, ніж будь-яка інша країна Європи. Українці воювали в арміях США, Канади, Великої Британії, Польщі, Франції та інших країн, а у складі Червоної армії українців було аж близько 6 млн. Саме українці на заклики уряду першими поповнили лави канадської армії, записувалися цілими сім'ями. В І півріччі після початку Другої світової війни, за загальною статистикою, українців було вдвічі більше серед добровольців, ніж інших національностей. Також варто пам'ятати про єдину Українську повстанську армію, яка боролася за незалежність і самостійність України в часи Другої світової.
Вічна пам'ять і слава героям!

Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни є епіцентром протистояння агресору. З початком російської агресії слово "війна" для кожного українця набуло нового змісту, і тепер завдання сучасників – відстояти свободу, даровану прадідами. Жертовність та віра в перемогу наших співвітчизників не знає меж. Те, що перемога буде за нами – немає жодного сумніву, адже за нами правда і наша земля! Історія свідчить – наш народ непереможний!
    8 - 9 травня в багатьох країнах світу також згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт.  Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб. 
    В Україні День пам’яті та примирення встановлено згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».
Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця.  
Чому саме червоний мак є символом і коли виникла така ідея, можна дізнатися, переглянувши відео за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=kqz8jSgav4s&feature=youtu.be



Ми не повинні забувати свою історію. Адже хто не пам'ятає свого минулого, той не має майбутнього. Натиснувши на посилання, ви зможете переглянути відеоролики про Україну у Другій світовій війні, кадри документальної хроніки  та фотографії тих воєнних часів, пісні про подвиг наших дідів та прадідів, про  День Перемоги.


 https://www.youtube.com/watch?v=ub844lKHvaM


Також ви можете переглянути відеоуроки, як можна виготовити червоний мак - символ Дня пам'яті та примирення - власноруч із різних матеріалів.



Немає коментарів:

Дописати коментар