четвер, 16 листопада 2023 р.

Ми такі різні

Усі ми приходимо у цей світ для добра. Але під впливом різних обставин, оточення, поведінки ми в певних ситуаціях можемо робити хороші та погані вчинки. Своїм словом, поглядом або дією ми можемо підняти настрій людині, але водночас можемо її пригнітити, образити. 

Для того, щоб не виникало таких ситуацій, в яких ми ображаємо людей просто тому, що вони чимось від нас відрізняються або не погоджуються з нашою думкою і виникло поняття толерантність. Також у світі почали відзначати Міжнародний день толерантності. Його запровадили  16 листопада 1996 року за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. 

Як заявлено в Декларації принципів терпимості, «терпимість – це те, що робить можливим досягнення миру та веде від культури війни до культури миру».

Останнім часом слово «толерантність» набуло значної популярності. Що значить толерантність, толерантна людина? Чи так важливо бути толерантним? На ці питання спробували  відповісти здобувачі освіти ліцею під час проведення виховних заходів  з елементами тренінгу «Ми такі різні». Разом із членами учнівського парламенту та педагогом-організатором учасники дізналися, що таке толерантність, що означає це слово у різних народів, виконали цікаві вправи, під час яких визначили риси толерантної людини та виробили правила толерантного спілкування. Під час перегляду презентації обговорили ситуації та  приклади толерантного ставлення між людьми.

В кінці заходу діти зробили висновки, що тільки терпимість, злагода, взаєморозуміння, взаємоповага, вміння поважати думку іншої людини, яка відрізняється від твоєї власної, готовність допомогти іншим, творити добро, подолання особистого егоїзму принесуть щастя і впевненість у майбутньому.






































Немає коментарів:

Дописати коментар