вівторок, 26 грудня 2017 р.

3 грудня – Міжнародний день інвалідів.

 Щорічно 3 грудня в усьому світі відзначають Міжнародний день інвалідів. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об'єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році. Це десятиліття було періодом підвищення інформованості і вживання заходів в цілях покращення становища інвалідів і забезпечення для них рівних можливостей. Пізніше Асамблея закликала держави-члени проводити заходи в підтримку цього Дня, маючи на увазі подальшу інтеграцію в життя суспільства осіб з інвалідністю.
 За офіційними даними, близько 10% населення світу, або 650 млн людей є інвалідами. Зазвичай таких людей називають людьми із особливими потребами. Однак попри свої недуги - прив'язаність до візка, відсутність слуху чи зору - вони демонструють світові свої надможливості і стають для абсолютно здорових громадян прикладом мужності та рішучості зайняти активну життєву позицію. Захищаючи гідності інвалідів ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально-активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.
       Проведення 3 грудня «Міжнародного дня інвалідів» спрямовано на посиленні уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, посиленні уваги суспільства до переваг які воно отримує від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Мета, заради якої був проголошений цей день, - повне і рівне дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ці цілі були зазначені у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році.
       З 30 листопада по 3 грудня 2017 року у нашій школі було проведено ряд заходів з нагоди відзначення Міжнародного дня інвалідів. Заходи були спрямовані на виховання толерантного ставлення до людей з обмеженими можливостями, на руйнування психологічних, фізичних, соціальних бар’єрів, які виключають або обмежують їх участь у повноцінній життєтворчій діяльності. Так педагог-організатор Носенко Н.К. підготувала та провела урок доброти «Дивіться на нас, як на рівних» для учнів 5 класу. Під час проведення заходу учні прослухали поезію, автор якої є інвалідом. Також школярі згадали відомих та видатних людей, які, незважаючи на свої вади, досягли значних успіхів та висот у житті; розглянули практичні ситуації, де змогли висловити підтримку  одноліткам з особливими потребами. На завершення заходу кожен учень поклав руку на серце, відчув його биття, а потім залишив відбиток своєї долоньки, цим самим передав тепло свого серця тому, хто потребує уваги та розуміння.
        Такі заходи виховують у підростаючого покоління милосердя, толерантність, співчуття – риси, необхідні у сучасному жорстокому світі. 



Немає коментарів:

Дописати коментар