середа, 9 листопада 2022 р.

Протидія булінгу в учнівському середовищі

Cеред сучасної учнівської молоді останнім часом надзвичайно загострилася проблема насильства, агресивних проявів. Такі стосунки отримали назву шкільний булінг, розповсюдження якого впродовж останніх років визнано в освітній практиці та є соціальною проблемою.

Тому з метою профілактики цього негативного явища було проведено тренінгове заняття «Профілактика булінгу в учнівському середовищі». Під час проведення вправи «Мозковий штурм» учасники дали визначення, що таке булінг. Діти дізналися, які існують  форми, види, механізми розвитку насильства,  соціальна структура та мотивація. Також підлітки навчилися, як розпізнати агресора, жертву чи спостерігача. Під час виконання тренінгових вправ учні зрозуміли, що відчуває жертва булінгу та як нею не стати. Виконуючи вправу «Чому так стається?», учасники заняття визначали причини, які спонукають кривдника до агресивної поведінки, чому діти стають легкими мішенями для булерів та чому спостерігачі часто не втручаються в процес булінгу. Під час виконання вправи «Рука допомоги» визначили стратегіі боротьби з цим негативним явищем. На завершення заняття  здобувачі освіти розробили пам’ятку, як захистити себе від булінгу та що повинна робити дитина у цій складній ситуації. Учасники заходу взяли участь у фотофлешмобі "Разом проти булінгу".

    Під час проведення таких занять формується почуття емпатії та переживання до дитини, яка зазнає насильства; розвиваються вміння пошуку шляхів виходу зі складної ситуації; формуються навички відповідальної та безпечної поведінки.























Немає коментарів:

Дописати коментар