середа, 9 листопада 2022 р.

Мово українська, мово солов'їна

 

Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови, запроваджений у 1997 році Указом Президента, в якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

    Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: «Мова – це віконця, через які людина бачить світ. Багата мова – багатий духовний світ, розвинуте почуття краси слова – велика моральна культура».

Мова – це великий дар. І в кожного народу вона своя. Мова — це доля народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її. Тому що наш народ створював мову віками, багато боровся і бореться за її існування і процвітання. І ми, як свідомі громадяни нашої країни, повинні не тільки зберегти набуте, а й примножувати її багатства для прийдешніх поколінь.

Сьогодні дев'ятикласники ліцею взяли участь в інтелектуальній грі-конкурсі знавців української мови "Мово українська, мово солов'їна". Під час проведення цікавих конкурсів учасники команд "Мовознавці" та "Словограй" пригадали, що  знають про нашу рідну мову, за допомогою міміки і жестів показували та відгадували фразеологізми, редагували словосполучення, підбирали антоніми. Беручи участь у  конкурсі  «І чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь...», діти знаходили українські відповідники до чужомовних слів та довели, що українська мова має повновартісні слова до багатьох запозичень. Учасники позмагатися в ерудованості, даючи відповіді на запитання мовної вікторини.

Цей захід ми присвятили рідній українській мові. Саме тій мові, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Адже, однією із найчисленніших мов слов'янського походження є саме українська мова, мова України, українського народу, наша рідна мова! Завершили наш  конкурс  словами Олеся Гончара: «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її».










Немає коментарів:

Дописати коментар