неділю, 8 січня 2017 р.

14 грудня – день Наума



     У народі 14 грудня вшановували пророка Наума – покровителя розуму, знань і доброчинства.
      У давні часи навчальний процес розпочинався взимку – 1 грудня за старим стилем (14 – за новим). То була найзручніша пора здобувати освіту для сільських дітей. Бо, найосновніші сільськогосподарські роботи вже було завершено. А тому вважалося, що саме в день Наума добре починати вчитися: «наука на ум піде». Про самого Наума відомо, що він був монахом-просвітителем, який мандрував селами, безкоштовно навчав дітей азбуці.
      Збереглися його заповіді: «Не можна їсти під час навчання, бо заїси вивчене. Якщо кінчив читати, то закрий книжку, бо вивчене забудеться».   

     Тому за народними переказами Наум – покровитель розуму, знань і навчання. Про це мовлять і прислів'я:

• Вчися, сину, азбуки – прийде хліб сам в руки.
• Не збирай синові худоби, а збирай йому розум.
• Гни дерево, поки молоде, учи дітей, поки малі.
• Прийшов Наум – пора братися за ум.
• Наум наставляє на ум.
• Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки
.
      Останнім часом давні народні традиції повертаються і в сучасну школу. Так, 14 грудня 2016 року Свято Наума відзначили майбутні першокласники Олександрівської ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1». Цього дня  наша школа з радістю зустрічала майбутніх першокласників. З вітальним словом до майбутніх школярів та їх батьків звернулася директор КЗ «Олександрівське НВО №1» Людмила Іванівна Литвин.
       Учні четвертого класу разом зі своєю вчителькою Козир Катериною Петрівною та майбутньою вчителькою 1 класу Таран Оленою Андріївною ретельно підготувались до цієї події. Діти співали пісні про школу, розповідали вірші, показували кумедні сценки.  Діти захоплено розповідали про народні традиції, а потім непомітно перейшли і на сьогодення, подарувавши добрячий жмуток шкільних жартів. Знайшлося місце тут і пісням, і танцям, і віршам. 
        Майбутні першокласники на якусь мить відчули себе справжніми школярами, виконуючи завдання казкового Кота та розгадуючи цікаві загадки.
Глядачі були активними співучасниками на святі. Всі з задоволенням подорожували на «Веселому експресі», майбутні школярі здійснили екскурсію, познайомилися зі школою. На святі панувала дружня та тепла атмосфера. Ми впевнені, що всі діти та батьки отримали від цієї зустрічі незабутні враження.


     До своїх майбутніх учнів звернулася класний керівник Таран Олена Андріївна: «Дорогі малята, сьогодні ви вперше переступили поріг нашої школи. Прихід до школи – це один з найщасливіших днів для дитини. Діти приходять сюди, щоб пізнати нове, навчитися читати, писати, рахувати, також бути хорошими людьми. Зараз ви просто малята-дошкільнята, а 1 вересня станете справжніми учнями і на 11 років пов’яжете своє життя зі школою. З кожним роком будете пізнаватися все більше про природу, науку, мистецтво. Кожна людина, ким би вона у житті не стала, розпочинала свій шлях зі школи. Багато з ваших батьків теж закінчили нашу школу. Навчання – це важка праця, яка потребує від дитини старання, відповідальності, наполегливості. Дорослі потурбувалися, щоб у школі вам було затишно, щоб ви не тільки навчалися, а могли й гратися, відпочивати." Олена Андріївна подарувала майбутнім першокласникам сердечка, виготовлені своїми руками.









Немає коментарів:

Дописати коментар