вівторок, 3 січня 2017 р.

Тиждень правових знань


         Згідно Конституції України найвищою соціальною цінністю є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека. 10 грудня у світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Перед працівниками навчальних закладів  стоїть завдання ознайомити дітей з їхніми правами та обов’язками, навчити захищати себе від несправедливості.  З цією метою  з 05 по 09 грудня  2016 року в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» пройшов тиждень правових знань, присвячений цій даті.
        

       Розпочався тиждень правових знань загальношкільною лінійкою, яку підготувала вчитель правознавства Прасол Л.О. На лінійці учні дізналися, що ця дата була встановлена Генеральною Асамблеєю ООН у 1950 році на честь ухвалення 10 грудня 1948 року  Загальної декларації прав людини, в якій записані принципи, права та свободи громадян.  Та кожен з нас повинен  усвідомити, що жодне право не існує без обовязку. «Обовязок без права – це рабство, а право без обовязку – це анархія».
         Участь у Тижні правових знань взяли усі класні керівники, які провели виховні години, бесіди.   
         Також в рамках тижня правових знань з учнями 3 класу було проведено заняття-гру «Мої права та обовязки» ( педагог-організатор Носенко Н.К.). Діти дізналися, що таке Конвенція ООН про права дитини, який основний закон держави, що визначає права та обовязки громадян. У віршованій формі діти повторили, які основні права вони мають, пригадали, що права не існують без обовязків. Закріпили свої знання про права та обовязки під час проведення правових ігор, під час розгадування вікторини, де на прикладі різних казок  побачили, які права казкових героїв було порушено. Так у цікавій ігровій формі учні здобувають правові знання.
          Учні 1 класу стали учасниками ігрового заняття « Про право через казку» (педагог-організатор Носенко Н.К.). До наймолодших учнів завітали  герої  різних казок, які познайомили дітей з їх правами . Наймолодші учасники заходу із захопленням відгадували казкових героїв та поглиблювали свої знання, пригадуючи казки, діти могли зрозуміти, які права яких героїв у казці було порушено. В кінці заняття діти дійшли висновку, що права  завжди  невід’ємні від обов’язків  і виконувати їх повинні і дорослі, і діти.
          Особливо важливі правові знання для учнів 11 класу, адже вони стоять на порозі самостійного життя і знання прав і законів допоможе їм  вільно орієнтуватися  у житті суспільства та робити правильний вибір. Тому випускники стали учасниками правового рингу  «Закон і порядок». Гравці  двох команд  з успіхом пройшли декілька турів завдань, пригадавши правові аспекти нашої держави,  які види відповідальності  за які правопорушення  наступають, які гілки влади існують в державі. Розглядаючи різні ситуативні завдання,  розвязуючи правові задачі за допомогою конкретних прикладів, учні могли удосконалити свої знання та навчитися застосовувати їх у повсякденному житті.
           Учні 2 класу стали учасниками ділового заняття - гри «Діти та їхні права»    ( педагог-організатор Носенко Н.К.). Учні мали можливість подорожувати станціями, виконувати  різні  цікаві  завдання, грати в ігри і визначати, які права мають діти та які обов’язки вони повинні виконувати.
          Учні 6 класу разом із педагогом-організатором Носенко Н.К. стали учасниками заняття-тренінгу "Справедливість і право", під час проведення якого дізналися та визначили поняття "справедливий", "несправедливий", як ці поняття пов'язані із правами, створили дерево права, де на листочках кожен учасник тренінгу написав права та обов'язки учнів.
           Учні 1 - 11  класів були активними учасниками конкурсу на кращий малюнок «Я маю право». 12 лютого на загальношкільній лінійці підведено підсумки тижня правових знань.  Всі заходи Всеукраїнського тижня права пройшли на високому методичному рівні.
    Немає сумніву, що творча робота учнів, вчителів, педагога-організатора  і класних керівників у заходах Всеукраїнського тижня права сприяла насамперед розвитку творчої активності учнів і їх інтересу до вивчення права, поглиблювала їх знання з даної тематики. 






















  

Немає коментарів:

Дописати коментар